Hladno, točeno i lastavice, u Mostaru 1904. godine

 U Mostaru 1904. godine

 

(tekst je već bio objavljen na blogu memorylimit.blogger.ba, ali je zbog problema na blogeru, izbrisan, kao i veliki broj postova ostalih blogera, u periodu 10. – 29. maj 2013. godine)

 

 

Pregršt interesantnih svjedočenja o Mostaru dao je August Heimer, Šveđanin, nastalih na njegovom putovanju po BiH od 20 – 27 augusta 1903.g. Putovanje je inicirano kao posljedica njegovog učešća na devetom medjunarodnom kongresu geologa u Beču, a koju je organizirala Austro-Ugarska monarhija u sve svoje dijelove zemlje. Kada se vratio u Švedsku, Heimer je objavio svoja zapažanja te je tako nastala zanimljiva knjiga „Kroz Bosnu I Hercegovinu“ 1904.godine. Knjigu je sa švedskog jezika preveo Dr.Izet Muratspahić.

„Za vrijeme naše šetnje kroz tijesne tihe sokake četvrti Zahuma, očaralo nam je oči divno zelenilo koje se tu posvuda javlja. Slijedili smo jedan tok rijeke Radobolje koja snabdijeva vodom novi mostarski vodovod i protječe pored više malih kafanskih bašča. Zavirili smo u jednu od njih koju je posjedovala jedan Njemica, a čiji čovjek je bio vodnik I klase u Mostaru. Tamo smo dobili dobru čašu piva koje je hladjeno u ovoj ledenoj riječici. Jedan dud s ogromnim obujmom zasjenio je bašču i kuću u čijoj gostinskoj sobi su mnogobrojne lastavice imale svoja gnijezda, pa lete unutar i van. To je jedna lijepa osobina kod istočnjačkog naroda da se medju njima nikad ne proganjaju ili zatvaraju ptice, nikad ne preopterećuju konje i druge tegleće životinje preko njihovih moći. Često su oni stupali u svadju s doseljenim Italijanima koji po svom domaćem običaju ne mogu gledati pticu, a da ona ne leži ispržena na tanjuru pred njima. Vlada je takodjer smatrala da mora preduzeti mjere zaštite životinja. I mada gomile ptica grabljivica bešumnim mahanjem krila lebde iznad Mostara, ipak ove bašče daju krov nad glavom još jednom broju kliktavih ptica pjevačica i za vrijeme blagih proljetnih noći može čovjek usred grada čuti stotine slavuja kako pjevaju. Pravi baščanski dio grada nalazi se duž desne obale Neretve gdje voda Radobolje pada u jednom malom vodopadu. Mnogobrojni mali riječni rukavci navodnjavaju kukuruzna i duhanska polja i stvaraju čarobne bašče u kojima zriju smokve i šipci. Još jedno posebno idilično mjesto preostaje mi ovdje da pomenem. Neretva ima velike špilje, očigledno nekad izdubljene rijekom, a u njima i baščama iza njih postavljena je pivnica. Tamo je divno svježe i čovjek se osjeća dobro raspoložen. To čine takodjer i stotine lastavica koje ne hajući za ljude lete unutar i van, a imaju svoja gnijezda u prostoriji.. Odavde takodjer ima divan pogled nad Neretvom čija se divlja ljepota baš u gradu najbolje ističe”.

 

Fotografije Mostar iz 1904.

 

[IMG]http://i41.tinypic.com/iefdap.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i43.tinypic.com/aop4q0.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i39.tinypic.com/6jg9s9.jpg[/IMG]

.

pod pećinom danas

.

[IMG]http://i42.tinypic.com/2vuar15.jpg[/IMG]

.

lastavica

.

[IMG]http://i41.tinypic.com/8xlvna.jpg[/IMG]

.

.

 

priredio: Smail Špago

 

 

 

Komentariši