Putovanje kroz vrijeme

Putovanje kroz vrijeme

 

Hotel Neretva, 12 desetljeća u 12 slika

 

Biser Austro – ugarske arhitekture, hotel Neretva ili hotel Narenta (kako su ga zvali u ono doba), izgrađen je 1892.godine.

 

Čim se grad počeo širiti prema zapadu, te izgradnjom novog mosta preko rijeke Neretve (1882.g.), stekli su se i uvjeti i potreba za jednim europskim, reprezentativnim hotelom. Time se unosi duh Europe sa novim tipom gostinjskih soba, sala za sastanke ili čitanje tadašnjeg europskog tiska, živom glazbom klavira, Sacher tortom i Wiener šniclom, i to pripravljenim od strane kuhara dovedenih specijalno iz Praga.

„…Među najljepšim gradskim građevinama je i ranije pomenuti hotel Neretva, koji je izgrađen u maurskom stilu. Na strani gdje se nalazi vrt postoji čarobna veranda gdje se rado sjedi uvečer, kada raznoliko južno drveće lagano šumi, kada mjesec u punoj jasnoći sija na tamnoplavom nebeskom svodu, a Neretva se čuje u blizini kako huči udarajući u stijenje u svom koritu i u obale…

Uvečer su se na ovoj hotelskoj verandi posljednji put u punom broju okupili članovi geološke ekskurzije na zajedničkoj večeri. Sljedećeg jutra, naime, moralo je nekoliko učesnika otputovati. Mostarski muslimanski gradonačelnik Hadžiomerović je na večeri održao srdačnu zdravicu za goste…“( Dr. August Heimer: „Kroz Bosnu i Hercegovinu“, 1904.g.)

„…Hotel Narenta, 7 min. istočno od stanice na lijevoj obali Neretve, sobe po cijeni. 2 krune 40 hellera – 6 kruna, večera. 3 krune 40 hellera“. (Karl Baedeker: „Turistički vodič“, 1905.g.)

 

(iz teksta Tibora Vrančića 2010. godine, Nova Sloboda)

 

 

Slike prikazuju hotel kroz desetljeća, od vremena kad je izgrađen hotel pokraj mosta, tada zvanog „Brücke Franz Joseph“, pa kroz period prije drugog svjetskog rata, zatim desetljeća procvata hotela i Mostara, pokraj mosta koji je tada nosio naziv Titov most, do tragičnih dešavanja u zadnjoj dekadi prošlog stoljeća, kad su i hotel i most kraj njega doživjeli neviđena razaranja.

 

Hotel je živio tačno 100 godina! Hotel je mrtav evo već 21 godinu?

 

Dva desetljeća čeka se na obnovu hotela pokraj mosta, koji danas nosi naziv Most Musala.

 

priredio Smail Špago

 

napomena: ovo je samo jedan izbor fotografija iz bogate prošlosti, i tužne sadašnjosti hotela.

.

 

[IMG]http://i39.tinypic.com/214j86.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i42.tinypic.com/x397jm.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i44.tinypic.com/15wnti9.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i41.tinypic.com/2ykmf7r.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i39.tinypic.com/hvv6ah.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i41.tinypic.com/2v8hmra.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i41.tinypic.com/6ym9as.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i41.tinypic.com/2u7p255.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i39.tinypic.com/1ruqz9.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i42.tinypic.com/egokeg.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i41.tinypic.com/30lor9l.jpg[/IMG]

.

[IMG]http://i43.tinypic.com/34fbq1g.jpg[/IMG]

Komentariši