Slike iz Mostara kakvog više nema

Zaboravljeni pogledi
.
.
(na slici: nekadasnja ulica Dr.Safeta Mujica, danas)
.


 

Slika kolone auta, pokockana ulica, drvored sa obje strane ulice, visoki zid sa desne strane, skretanje jedne ulice u lijevo, vidljiv gornji sprat jedne zgrade, sa jednokrilnim prozorom sa strane, na vrhu zgrade, na autima se vidi registracija MO, koje su započete početkom šezdesetih, „tristać“ sa milicijskom oznakom „M“.

 

[IMG]http://i43.tinypic.com/8y6iap.jpg[/IMG]

 

Sve to na prvoj slici, ne daju baš puno detalja da se odredi tačna lokacija i ulica, jednog davno zaboravljenog pogleda u gradu Mostaru. Uz malo truda i naprezanja memorije, i uz pomoć dvojice trojice suvremenika ovakvih detalja, ipak se našlo rješenje i za ulicu i za detalje vidljive na prvoj slici. Za pronalazak rješenja iskorištena je opet jedna druga stara slika, ali malo mlađa od prethodne. To je slika ulice Dr. Safeta Mujića, iz vremena kada je demontirana stara željeznička pruga, i podignuti koloscjeci.

 

[IMG]http://i41.tinypic.com/2zjkfbr.jpg[/IMG]

 

Druga slika je napravljena negdje oko 1967. godine, jer je zadnji ćiro protutnjao kroz Mostar u novembru 1966. U dnu slike vidi se nekadašnja „ćenifa“ kod gimnazije i trafostanice iza nje. A iza trafostanice već počinje betonski zid, koji se vidi i na prvoj slici. Zgrada koja se vidi iza drveća na prvoj slici je zgrada u kojoj je bila prodavnica obuće Derventa, a dugački visoki zid se dugo vremena protezao ulicim Safeta Mujića sve do hotel Mostara, gdje je skretao udesno, prema staroj željezničkoj stanici. Ulica koja skreće u lijevo, na prvoj slici, je nekadapšja ulicu Ante Zuanića, na mjestu gdje je još jasnije započeta izgradnja staklene banke, koja nikad nije dovršena. Na samom ćošku ove ulice dugo vremena je bio kiosak u kome su se prodavale kokicama i špice od tikve. Jedan detalj je meni lično ostao u sjećanju, a zaokrućio sam ga na obje slike, je jedno drvo, koje je bilo zeleno čitave godine, a nalazilo se preko puta skretanja u ulicu Ante Zuanića, a vidi se na obje slike i malo je nageto prema ulici. Razlika između ove dvije slike je ograničena između vremana od pojave tablica na autima sa oznakom MO i vremena podizanja željezničkih šina na staroj stanici.

Vrijeme, negdje između 1960. i 1967. godine.

 

 

 

 

Komentariši