Objekat koga se još samo rijetki sjećaju

Objekat koga se još samo rijetki sjećaju

 

U knjizi “Mostar – krhotine prošlosti” Tibor Vrančić nas podsjeća na jedan objekat koji se nalazio preko puta gostione Jagnje. Objaket je srušen krajem pedesetih godina, a njegovom mjestu kasnije je izgrađen stambeno poslovni objekat, koji i danas postoji. O tome je pisao i Hilmija Šiširak u njegovom tekstu “Mostar, čaršija kakve više nema”.

Na pravcu od Titovog mosta do Gimnazije bila je prava čaršijska arterija. Sa obje strane ulice, u dugom nizu, bili su dućani i trgovine. Imajući u vidu da je i sama ulica imala blagi pad prema Neretvi, tako su i dućani i magaze imali kaskadni oblik prema Bulevaru. Stilski i fasadno oblikovani, sa lijepo aranžiranim izlozima, podsjećali su na čaršije mnogih mediteranskih gradova. U danima ljetnog ćelopeka, na mnogim dućanima mogle su se vidjeti zaštitne tende ili poluspustene limene roletne, kao zaštita od sunca.

 

Na području Ričine, od Lakišića džamije do Bulevara, postojao je poslovni polukružni objekat, u kome su bile smještene manje trgovinske radnje.
.
[IMG]http://i44.tinypic.com/30uakg6.jpg[/IMG]
.

 

Iza ovog objekta, sa granicama prema Krpića ulici, bilo je Komunalno preduzeće “Čistoća”. Na tom prostoru, mogle su se vidjeti cisterne – “štrcaljke” sa konjskom zapregom, koje su, uglavnom, služile za polijevanje makadamskih mostarskih ulica u ljetnom vremenu.

Objekat je nepoznanica i za generacije rođene polovinom prošlog vijeka. Zato je lijepo podsjetiti se na Mostar kakvog više nema.
.
[IMG]http://i40.tinypic.com/t0spxh.jpg[/IMG]
.
priredio: SmailŠpago

 

Komentariši