Ako neko nešto znade…

Ako neko nešto znade…

 

Fazlijin mezar

 

Iz Ljubuške prošlosti

 

(objavljeno na: ljubusaci.com)

 

Na Mostarskim vratima nalazi se jedan mezar o kome se malo zna.

 

Objavljujemo tekst koji je napisao dr. Ahmet Mahić, iz Osla, Norveška,  na jednu raniju temu dr. Halida Sadikovića, uz slike koje smo danas dobili od našeg saradnika Salke Lalića iz Ljubuškog.

Na Mostarskim vratima, na ulazu u Ljubuški sa strane Mostara stoji jedan osamljeni mezar poznat kao Fazlijin mezar. O ovome mezaru se vrlo malo zna i među samim Ljubušacima.

O tome su, koliko ja znam, piše Mahić, više upućeni mještani sa Mostarskih Vrata. Oni su čak i brinuli o ovom mezaru i čuvali uspomenu na jednog nevino poginulog mladića po imenu Fazlija. On je bio iz Mostara i dolazio je u ašikovanje jednoj djevojci u mahali Grad (nekadašnja mahala ispod tvrđave). Fazliju su opanjkali da dolazi djevojčinoj majci, ustvari njegovoj nesuđenoj punici. Zato je njegov, opet nesuđeni, punac iznajmio plaćenog ubicu da ga likvidira. Fazliji je napravljena zasjedu i tom prilikom bio je ubijen. Nakon izvjesnog vremena, poslije Fazlijine smrti, djevojka je rodila dijete, i to je bio dokaz da je Fazlija  nastradao nevin.
.
[IMG]http://i42.tinypic.com/p6mug.jpg[/IMG]
.

U znak pokajanja djevojčin otac je sagradio lijep mezar za svog nevinog i nesuđenog zeta. Možda bi bilo zanimljivo doznati nesto više o ovome, ako neko znade ili ako postoji neki pisani zapis o ovome.

 

Komentariši