Novo u izlogu – knjiga Tibora Vrančića „Ćesar na ćupriji“

Novo u izlogu

Izišla knjiga Tibora Vrančića „Ćesar na ćupriji“

Iz štampe je ovih dana izišla knjiga „Ćesar na ćupriji“, mostarskog autora Tibora Vrančića sa privremenom adresom u Umagu.

„Knjiga je istorijski roman ili romansirana istorijska priča o događajima vezanim uz posjetu austrougarskog cara i kralja Franje Jospa I, Mostaru 3. juna 1910. godine. Ovaj značajan događaj za grad Mostar nije dovoljno istorijski obrađen, pa je iz tog aspekta zanimljiv kako za običnog čitaoca, tako i za istoričare. Radnju romana povezuju tri centralna lika – car Franjo Josip I, tadašnji gradonačelnik Mostara Mujaga Komadina i student Bogdan Žerajić, koji je tom prilikom planirao izvršiti atentat na monarha“,kaže autor o knjizi.

.

[IMG]http://i33.tinypic.com/2j4cwwg.jpg[/IMG]

.

 

 

Pored izuzetno bogatih opisa grada, običaja i likova, knjiga sadrži i pedeset autentičnih crno-bijelih fotografija toga značajnog događaja. Svoje zadovoljstvo čitanjem ove knjige pronaći će svi istinski Mostarci, ali i oni koji to nisu, ali ga poznaju i vole.

Svojevrsna recenzija-predgovor knjizi djelo je Miše Marića.

„Čitaocu, koji se s Ćesarom i svitom na ovim stranicama iskrca iz carskog Ćirinog vagona, posrećiće se susret s Mostarom kojeg nema, ali ga je Vrančić vjerodostojno literarno restaurirao pa mora biti da je bio upravo takav kakav dočekuje… ‚Ako žudiš za biserom, strmoglavi se u more’, savjetovao je Gustav Flober. Ako vam je, dakle, do Mostara koji je pomalo arheologija, ukrcajte se na ovaj zanimljiv literarni vremeplov i putujte s Ćesarom u carskoj klasi od Beča do Ćuprije, koja je danas mlađa no ona prostrta persijskim ćilimima 3. juna 1910. godine. Iz tih i još sijaset nerečenih razloga preporučujem za koričenje prvijenac Tibora Vrančića vrijedan po faktu, dražestan po šarmu. S aneksom retuširanog foto-albuma, Ćesar na Ćupriji je jedinstven povijesni roman-monografija Mostara kakvu do sada čitalac nije imao sreću imati u rukama“ (izvadak iz recenzije Miše Marića).

 

Knjiga je kompletno obrađena od strane Mostarske raje. Pored recenzije i predgovora Miše Marića, stručnu lekturu, korekturu i recenziju obavila je Marica Ledić, a stručni savjetnik i prevodilac bio je Smail Špago.

Knjiga se može nabaviti u knjižarama u Mostaru i kod Ismaila Brace Čampare u Mostaru, a može se poručiti i direktno od autora.

Priredio: Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši