Gdje smo bili 1900. godine?

Gdje smo bili 1900. godine?

Na Svjetskoj izložbi u Parizu!

 

 

Bosna i Hercegovina na Svjetskoj izložbi 1900. godine u Parizu

Fotografija Bosanskog paviljona bila je zvanična prezentacija Bosne i Hercegovine davne 1900. godine u Parizu, čime je na velikoj svjetskoj izložbi predstavljena tadašnja bh. država
Prefiks ‘bosanski’ ostao je u zvaničnom nazivu paviljona i cafe restorana, pošto se ime Bosna i Hercegovina u službenu upotrebu uvodi tek 1907. godine.
No, bez obzira na naziv, fotografija, kao i zdanje na njoj bespogovorno svjedoče o jednom zaboravljenom vremenu i bh. državi koje se s ponosom treba sjećati.

 

.
[IMG]http://i35.tinypic.com/30ug6pw.jpg[/IMG]
.
Natpis iznad restorana: ”Restaurant du pavillon Bosniaque caffe…”
.

[IMG]http://i38.tinypic.com/e7ciue.jpg[/IMG]

.

 

 

Ukratko o Svjetskoj izložbi Exposition Universelle 1900. u Parizu:

.
 [IMG]http://i35.tinypic.com/abi7g3.jpg[/IMG]
.

Exposition Universelle 1900 bila je jubilarna svjetska izložba održana u Parizu, Francuska, koja je trebala pokazati dosege proteklog stoljeća i dati podstreka novom. Ova manifestacija bila je i prezentacija novog stila u umjetnosti Art Nouveau.

Izložba je trajala od 15. aprila do 12 novembra 1900. Posjetilo ju je više od 50 miliona posjetitelja, što je brojka koju je nadmašila samo izložba u Osaki 1970. Posebna komisija kojoj je predsjedao Gustave Eiffel je nagradila zlatnom medaljom Lavra Proskurjakova za projekt mosta preko rijeke Jenisej kod Krasnojarska. Sajam je okupio više od 76.000 izlagača, na prostoru od 1,12 km kvadratnih. Za ovu izložbu je podignuto puno građevina i objekata, koji su i danas ponos Pariza; Gare de Lyon (kolodvor Lyon), Gare d'Orsay (danas je pretvoren u Muzej d'Orsay), Most Alexandra III, Grand Palais, La Ruche i Petit Palais. Za ovu veliku manifestaciju puštena je u rad i prva linija Pariškog metroa poznata kao "Ligne 1".

Dio ove velike manifestacije bile su i ljetne olimpijske igre 1900. na kojima su prvi put nastupile žene.

Na ovoj svjetskoj izložbi kao novina prikazan je zvučni film, pokretne stepenice, instant juha (od američke firme Campbell Soup Company). Na izložbi je i Rudolf Diesel izložio svoj motor koji je bio na dizelski pogon. Bilo je puno panoramskih slika, i prikaza novih panoramskih tehnika, kao što su Cinéorama, Mareorama i Transsibirska željeznička panorama.

 priredio: Smail Špago

 

Komentariši