Isčezlo iz našeg života – audio kasete

Isčezlo iz našeg života – audio kasete

 

Audio kasete su ostavile duboki trag na muzički konzum čitave jedne generacije.

Ipak, nekako neprimjetno, one su lagano isčezle iz našeg života

 

Ukoliko ste zadnjih godina preseljavali, pospremali stan, uvjek vam se postavljalo jedno teško pitanje: A šta sa kasetama? Baciti ili ponijeti? Stariji muzikokusci i kolekcionari već su poodavno pospremili svoje kolekcije vinil ploča, poklonili ih, ili jednostavno prodali nekim novim kolekcionarima. Ali jeftine, male plastične kasete sa rolama magnetne trake najčešće preživljavaju i ostaju i dalje sa nama u kartonskim kutijama, na skrovitim mjestima, negdje na suhom, na tavanu, ili u podrumu. Do prije nekoliko godina bivao je po kućama i poneki ispravan stari radio kasetaš, negdje u kuhinji, gdje se još preslušavaju jutarnje vijesti, dok se pije prva jutarnja kafa i prezalogaji nešto prije nego što se krene na posao ili u školu. Uvjek je ostavljana mogućnost, možda će se ponekad neka od pospremljenih omiljenih kaseta pustiti na ovom kasetašu, i to je bivala u najmanju ruku jedna teoretska mogućnost. Ali, lagano, i taj kasetaš otišao je jednog dana na otpad. Sada postaju rijetkost i auta, koja u sklopu radija imaju mogućnost preslušavanja kaseta. I onda se opravdanim postavlja pitanje: A šta sa kasetama?

Nekada su barem mala djeca u kući imala zabavu sa njima, kad bi izvukli traku od kraja do kraja, i vukli ih po kući, kao najskupocjeniju igračku, na zaprepaštenje starijih, ako je u pitanju bila najnovija kaseta, najomiljenijeg pjevača.

I nije čudo da se ovom predmetu popularne kulture, u nestajanju, već pomalo počinju pripremati oproštajni govori. Čini se da je neopozivo došao kraj jedne ere. Tome u prilog idu i zvanične informacije da je u decembru prošle godine zatvoren i posljednji pogon za proizvodnju kaseta u Njemačkoj. A pola godine prije toga elektronski koncern Sony je obustavio proizvodnju „walkmena“ za kasete.

Kompaktna kaseta se prvi put pojavila davne 1963 godine. I doj je prve godine prodato svega desetak hiljada komada kaseta širom svijeta, samo dvadesetak godina kasnije, muzički tiraži i prodaja kaseta mjerili su se u desecima i stotinama miliona prodatih komada. Uz ovo se mora napomenuti i prodaja praznih kaseta, koje su korištene za presnimavanje na kasetofonima sa duplom glavom, ili jednostavno za snimanje muzike sa radija. Za muzičku industriju onog vremena, snimanje i presnimavanje na prazne kasete bilo je porazno, slično kao danas piratsko snimanje muzike sa interneta.
.
[IMG]http://i50.tinypic.com/2dph92.jpg[/IMG]
.

Početkom osamdesetih godina pojavio se i “walkmen” za kasete i to je promjenilo odnos prema muzici, koji traje sve do današnjih dana. A od tadašnjih dana do danas ostale su neke priče, tajne i savjeti, koji se tek sad na završetku jedne ere daju ispričati. Koje kasete su bile najbolje. TDK, Maxell ili BASF? Koji su bili najbolji trikovi da se spiker sa radija ne snimi na početku pjesme. Je li bolja kaseta od 120 minuta ili od 90. Kako najbolje zalijepiti puknutu traku, da li između snimljenih pjesama ostaviti pauzu ili ne? Sve su to bila tehnička pitanja, ali svako je imao vlastiti muzički ukus. Poseban prostor za vlastitu kreativnost ostavljale su prazne kasete. Svako je mogao složiti muziku po svom ukusu i ćejifu. Ako već nisi mogao biti muzičar, mogao si bar imati vlastitu hit paradu. Miks trake po vlastitoj definiciji. Miks trake kao slike svijeta. Miks trake kao ljubavna poruka, kao mamac za lijepe djevojke. Miks trake su polovinom osamdesetih bile proglašene za centralni komunikacijski medij pop kulture. Sve pojmovi i problemi, koji isčezavaju u ovim vremenima “downloada”.

Usprkos svemu muzičke kasete neće tako lako i tako brzo otići u zaborav. Već se javljaju prvi retro freakovi koji i dalje drže do nje. A u mnogim azijskim i afričkim zemljama kaseta je još uvjek najomiljeniji muzički nosač, jer je robusnija i trajnija od CD-ova.

 

Nadati se da će i kod vas kasete preživjeti slijedeće preselenje ili veliko pospremanje.           

Smail Špago

Komentariši