Izgubljeno u vrtlogu vremena i tehnologija – Gramofoni i ploče

Izgubljeno u vrtlogu vremena i tehnologija – Gramofoni i ploče

 

Ove stvari danas se mogu naći samo u kućama pasioniranih kolekcionara, ludo zaljubljenih u starinski zvuk. Raduje podatak da nakon tridesetak godina ponovo raste interesovanje, posebno mlađih generacija, za ovim stvarima izgubljenim u vrtlogu vremena i tehnologije.

.
 [IMG]http://i47.tinypic.com/34y781v.jpg[/IMG]
.

Krajem novembra navršilo se 145 godine kako je Tomas Alva Edison predstavio prvi fonograf, preteču nekadašnjeg gramofona. Iako se danas ploče i gramofon mogu naći samo kod pasioniranih kolekcionara, oni su muzički obilježili najveći dio prošlog vijeka.
Starije generacije, kad počnu priču o muzici njihovog vremena, svakako će pomenuti pojmove, koji su postali zaboravljeni, gramofon, gramofonske ploče, longplejke, gramofonska igla, mono, stereo. Ko je onog vremena imao kolekciju od dvadesetak longplejki smatrao se bogatim, i imao je ulaz u svako društvo. Muzički sladokusci će uvijek istaknuti da zvuk pucketanja karakterističan za ploču i stari dobri gramofon nikada ne može zamjeniti slušanje muzike sa kaseta, CD, MP3 ili DVD koji su nasljedili gramofonske ploče. Zajedničko slušanje ploča bio je poziv na druženje, ritual opuštanja poslije napornog dana i neizostavni dio romantičnog sastanka. Danas se muzika sluša najčešće individulano putem playera, sa slušalicama u ušima, i samo dugi bijeli kablovi odju onoga ko je ozvučen. A šta sluša i u čemu uživa, niko pojma nema?
.
[IMG]http://i49.tinypic.com/i437uw.jpg[/IMG]
.

Interesantan je noviji podatak, da je prodaja starih nosača zvuka i potražnja za gramofonima u porastu. Možda neće proći mnogo vremena prije nego što se negdje u gradu, na ulici ponovo bude čula rečenica „Hajmo kod mene da slušamo ploče“.

 

Komentariši