Stare slike pričaju: Menu iz hotela Neretva 1913. godine

Stare slike pričaju: Menu iz hotela Neretva 1913. godine

 

Na sačuvanoj slici stoji datum: 18. august 1918. godine. Menu je štampan svakog dana nanovo.

 

O hotelu, smještaju, usluzi i ponudi govore davno napisane knjige. Mrs. E.R. Whitwel objavila je knjigu “Thruogh Bosnia and Herzegovina, With a Paint Brush”. U Mostaru je boravila tri dana, u aprilu 1908. godine. Izuzetno lijepim i biranim riječima opisala je njen boravak u hotelu „Neretva”.

 

“U Mostaru smo odsjeli u prilično udobnom hotelu Neretva, uz koji se nalazi i prelijep restoran. Tu možete poručiti šta god želite, a primjetili smo da se ovdje kuha mnogo bolje nego u Dubrovniku. Čak i dvije žene, kao što smo bile nas dvije, mogu bez problema putovati ovim putem ako govore talijanski ili njemački, a u hotelima svi govore engleski.

Slijedećeg dana pošli smo u grad. Svuda okolo bilo je puno blata. Kiša je padala u intervalima, ali smo ipak uspjeli vidjeti stari grad, sa mnoštvo malih dućana, sa izloženom robom. Nije bilo ništa posebno što bi nas dovelo u iskušenje da nešto kupimo, iako je bilo vrlo zanimljivo gledati sve to. Vidjeli smo mnogo džamija sa malim minaretima. Bilo je suviše mokro da bih nešto slikala, zato sam uključila memoriju. Imala sam namjeru uzeti kočiju i provozati se poslije ručka, ali udario je takav pljusak, da sam odustala. Čak smo se u jednom momentu pitali, hoće li ikad prestati padati! ( april je prije 105 godina! op.a.). Poštanske marke u Hercegovini su fascinantne, vrijednost im je od četvrt penija pa naviše, a prilično su velike i zauzimaju dobar dio omotnice pisma”.
.
.
“Biser Austro – ugarske arhitekture, hotel Neretva ili hotel Narenta (kako su ga zvali u ono doba), izgrađen je 1892.godine. Čim se grad počeo širiti prema zapadu, te izgradnjom novog mosta preko rijeke Neretve (1882.g.), stekli su se i uvjeti i potreba za jednim europskim, reprezentativnim hotelom. Time se unosi duh Europe sa novim tipom gostinjskih soba, sala za sastanke ili čitanje tadašnjeg europskog tiska, živom glazbom klavira, Sacher tortom i Wiener šniclom, i to pripravljenim od strane kuhara dovedenih specijalno iz Praga.” Iz teksta “Mostar nekad i sad – hotel Neretva”, autora Tibora Vrančića objavljenog na portalu Nova Sloboda, 29. aprila 2010.)

 

 

Od te davne 1913. godine prošlo je 100 godina, a od izgradnje hotela 125 godina. Sve nakon toga prikazano je u nekoliko slika???
.
priredio: Smail Špago
.
fotografije iz arhive: Tibor Vrančić
.
.
[IMG]http://i46.tinypic.com/2qdqr1v.jpg[/IMG]
.
[IMG]http://i49.tinypic.com/2vvrztl.jpg[/IMG]
.
[IMG]http://i50.tinypic.com/1s19ub.jpg[/IMG]
.
[IMG]http://i48.tinypic.com/15wzt5.jpg[/IMG]
.
[IMG]http://i49.tinypic.com/10x9cnc.jpg[/IMG]
.
[IMG]http://i48.tinypic.com/2uqnqbk.jpg[/IMG]

 

Komentariši