O kinu još malo – Kino u Mostaru ponovo, nakon 20 godina

Kino u Mostaru ponovo – kako to lijepo zvuči!

Kino u Mostaru ima dugu tradiciju. Kako su god onoga vakta iz bijeloga svijeta pristizale raznorazne novotarije u Mostar, tako je došlo i kino.
Prvo kao senzacija, pa onda kao kulturni događaj i na kraju kao nasušna potreba. Do ovoga rata, Mostar je imao dva kina: Zvijezdu i Partizan. Dugo godina bilo je i ljetno kino u Šantićevoj, a onda je to kino prepravljeno u zatvoreno kino, pa se kino Partizan preselilo sa Šemovca u Šantićevu, u sami centru grada, kako to i dolikuje jednom kinu u jednom gradu.
.
[IMG]http://i45.tinypic.com/i5vmoo.jpg[/IMG]
.
(na slici: staro kino Partizan – Sinemaskop)
.

Staro kino Partizan je među starijom rajom bilo poznato po nazivu Sinemaskop, zbog širokog platna, koje je omogućavalo da se u kinu gledaju najsaveremenija filmska dostignuća onoga vakta. Novo kino Partizan je, pored širokog platna, donijelo još jednu novinu u Mostar. Novo ozvučenje. Pored užitka u dobroj slici, moglo se uživati u izvanrednom zvuku filmske muzike. Filmska industrija toga vremena sve više i više pažnje posvećivala je muzičkoj podlozi filma. Što se tiče kina i tehnike u kinu, i gledanja filmova na svjetskom nivou, u Mostaru smo u svakom vremenu bili u trendu svjetskih zbivanja.
Kako god za jednog pravog ljubitelja fudbala, nikakav TV prijenos ne može zamijeniti gledanje utakmice uživo, tako isto za jednog istinskog ljubitelja filma, nikakav film preko TV ekrana ne može zamijeniti užitak gledanja filma u kinu.
.
[IMG]http://i49.tinypic.com/2cco491.jpg[/IMG]
.
Jer, kino je doživljaj. Od kupovine karte, kese kokica ili špica, do traženja mjesta, namještanja u sjedištu, razgledanja okolo, ko je još u kinu, do gašenja svijetla, samog filma i do ponovnog paljenja svijetla nakon završenog filma.
.
[IMG]http://i49.tinypic.com/ali553.jpg[/IMG]
.
(na slici: Ljetni kino u Šantićevoj) 
.
Kino je uzvišeni doživljaj.
Nekada su u Mostaru filmovi najavljivani na panoima. Na njima je bio dnevni raspored filmova u oba kina i još jedan pano, pored, na kome je pisalo: uskoro.
.
[IMG]http://i50.tinypic.com/rathjq.jpg[/IMG]
.
A to uskoro je došlo prošle godine. Dvadeset godina nakon rata, raja može ponovo u kino, i to na svjetskom nivou: Cine-star u Mepasu.
.
priredio.Smail Špago
fotosi iz arhive: Tibor Vrančić
.

Komentariši