Viša djevojačka škola u Mostaru

Viša djevojačka škola u Mostaru

 

Mostarski gradonačelnik Mujaga Komadina, imao je ogroman doprinos u izgradnji nekoliko zgrada u Mostaru, među kojima je i Viša djevojačka škola izgrađena na mjestu bivšeg hana“Kalhana“ (tvrđava i han). Kalhana je bila smještena na Velikoj Tepi, unutar gradskih zidina, s konjušnicama u prizemlju i sobama za odmor na gorenjem katu,sa svojom kuhinjom i posebnim odajama za imućnije goste, te s dvanaestak dućana koji su gledali prema Carskoj džadi. Građevina je postojala sve do 1897/98.g. Na njenim temeljima je kasnije niknula Viša djevojačka škola.

.

 

.
[IMG]http://i46.tinypic.com/2e5mezq.jpg[/IMG]

 

Na slici: Viša djevojačka 1915. godine

 

Na sjednici na kojoj je donesena odluka o osnivanju gimnazije, održanoj 23.februara/veljače 1893.g., prihvaćen je i prijedlog da se u Mostaru osnuje i viša djevojačka škola. Ubrzo je, tijekom 1903.g., na Glavnoj ulici (Carskoj džadi), preko puta Velike Tepe, niknula duga reprezentativna zgrada na dva kata, izgrađena od poznatog kamena mostarskih graditelja – tenelije iliti miljevine.

 

Nakon Drugoga svjetskog rata zgrada je služila jedno vrijeme kao općina, a kasnije su u njoj boravile i razne škole, kao i ekonomski fakultet na početku svoga djelovanja.
.
[IMG]http://i45.tinypic.com/2uyjgqx.jpg[/IMG]
.

 

Na slici: Enseignement du Calcul el des elements de la geometria a l’Ecole nationale de jeunes filles a Mostar

 

Podučavanje u izračunavanju elemenata geometrije u državnoj školi za djevojčice u Mostaru

 

Nakon zadnjeg rata, objekat je u totalno ruševnom stanju i prema predviđanjima na tom mjestu bi se trebao napraviti savremeni hotelski kompleks.

Komentariši