Hajrudinov san

Hajrudinov san: trag otpadnutoga.
.
.
.
.
(fotos:Stari most iz 1878.)
.
.
.

 

Most u Mostaru je napravio mimar Hajrudin, učenik mimara Sinana, po nalogu Sulejmana Veličanstvenog. Malo je poznato da je Hajrudin, tek nakon što je izgradio Most u Mostaru bio primljen na usavršavanje građevinskih nauka kod Mimara Sinana. O tome je zapisano slijedeće:

 

Mimar Hajrudin aga

Učenik Mimar Sinana, Mimar Hajrudin Aga je sagradio Stari most u Mostaru, u Bosni i Hercegovini i time položio prijemni ispit za Sinanov mentorat.

 

(slijedeći tekst: Hajrudinov san: trag otpadnutoga, objavljen je na portalu: tacno.net)

 

Od Elias Bektras

 

Kada je Hajrudin dovršio svoje čuveno delo, svi posmatrači bili su udivljeni pred veličanstvenim lukom beline, a među njima je bilo i onih, koji su u mostu videli neporeciv dokaz da postoji deo čovekove prirode, koji se nije odmetnuo od svoga Stvoritelja i da u čovekovoj duši treperi božanska čestica.

Hajrudin je, međutim, na jednom od svojih putovanja kroz današnju Siriju, u Alepu upoznao mudraca koji mu je ispripovedao priču o nastanku sveta, onako kako se ona ne pripoveda običnom puku. I podučio ga je da otključava vrata na odajama vlastitih snova.

Jedne je noći Hajrudin usnio čudan i uznemirujući san – video je mesto na koje je pao Tvorcu najmiliji melek, nakon što se uzoholio i pobunio. Hajrudin je te noći razumeo sve što čovek treba da razume, pa čak i razloge Iblisove istovremeno bezrazložne i neizbežne pobune.

Pošto nije bio čovek od pera, niti bi se usudio da to znanje deli sa prostim pukom – mudrac iz Alepa beše mu objasnio kakve opasnosti iz toga mogu da proisteknu – Hajrudin se zaputi na zapad, odlučan u nameri da pronađe mesto na kom je Iblis pao na zemlju i tu da sačini spomenik njegovim krilima, koja se behu na časak zadržala nad bezdanom, pre no što se strovališe u njega, sledeći otpadnutog meleka čija su leđa krasila.

Eto, meni je ta priča sinoć ovako u snu ispričana, a vi jal’ verujte, jal’ ne verujte, kako vam volja.

 

 

.

(fotos:Stari most iz 1895.)

.

[IMG]http://i48.tinypic.com/2uhr0bs.jpg[/IMG]

 

 

Komentariši