Park na Musali u Mostaru 1900. – 1930.

(o parku uz hotel Neretvu, zapisano u starim knjigama)

 

Park na Musali, uz hotel Neretvu, 1900.

 

Hotel "Neretva" (podignuta 1892), unosi duh Evrope sa novim tipom gostinskih soba, sala za sastanke ili citanje, muzikom klavira, Sacher tortom i Wiener šniclom, pripravljenom od strane kuhara dovedenih iz Praga. Volumen objekta bio je stran ovom podneblju – ogroman, sa monarhijsko žuto-crvenim horizontalnim prugama. Ali, vremenom, kao i većinu stranih tijela čovjek, uglavnom, prihvati. Podignut na samoj obali Neretve, tek mnogo godina nakon izgradnje, objekat ostvaruje kontakt sa rijekom preko dvaju terasa.

 

Prvobitna orijentacija bila je ka istoku, prema parku sa pergolama u kome je dominirao bazen sa zlatnim ribicama, koje su privlačile sve, a posebno djecu, do godine 1976, kada je cjelokupni prostor prepravljen odlukom dnevne politike. Jutarnja kafa pila se u hladu parka, a večernja na terasi sa zapadne strane. Hotel je bio jedno od nekoliko mjesta u gradu gdje se moglo plesati uz večeru i kolače raznih boja, koje dovoze do tvog stola pa ih je teško odbiti. I pored pregradnji i dogradnji, vremenom je hotel sazreo za ozbiljnu adaptaciju planiranu za 100- godisnjicu. Umjesto obnove, u stotoj godini, objekat je uništen u prvim mjesecima rata 1992, zajedno sa gotovo svim značajnim gradskim objektima.

Park je unisten davno, sedamdesetih godina prošlog vijeka, kao i čitav trg Musala, kada je preko trga napravljena saobraćajnica.

U ratu i nakon rata nestalo je hotel Neretve, a od parka je preostao samo jedan mali dio…

 

Posebno je upečatljiv snimak hotela Neretva, parka na Musali, trga Musala i okolnih zgrada napravljen 1929. godine, iz aviona, gdje se dobro vidi Mostar iz toga vremena. O ljepoti parka svjedoče slike iz perioda od 1900. do 1930. godine.

 

 

Komentariši