Na granici sjećanja

Zašto na granici sjećanja? Na ovom blogu ćemo pisati o događajima, koji stoje negdje duboko u memoriji, od prije mnogo, mnogo godina, uz svjedočenje poneke požutjele slike...


07.08.2019.

Iz stare štampe: Tužbe na porezni ured – Musavat br. 10. iz 1906. godine


U časopisu Musavat broj 10 iz 1906. godine objavljeni su slijedeći tekstovi

Opet tužba na poresni ured
Opet tužba na porezni ured. Mi smo već u nekoliko brojeva upozorili na nekorektnost poreznog ureda u Mostaru. Premda smo mi našijem pisanjem učinili besplatno uslugu poreznom uredu, ipak se te nekorektnosti i sad dogagjaju. Sulejman Čišić H. Mujagin plaćao je do sad porez na čifluk u Nevesinju samo 5 Kr. 60, a ove godine naplatiše 8 Kr. 36. Kad ih je Sulejman upozorio da su mu suviše naplatili i u ljutnji rekao: „Vama je uzet pare pa od kog bilo”, počeli su se derati na njega i šta više prijavili su ga policajnoj oblasti radi „nepristojnog ponašanja.”

Zamjena identiteta na poreznoj upravi
Iz poreznog ureda. Tomi Medanu iz Ortiješa naplatio je ovdašnji Porezni ured, dana 10. novembra, 25 Kr i 61 hel. za desetinu u Gnojnicama iako ni on ni njegov brat Gjuro, s kime zajedno živi, nemaju u Gnojnicama ništa svoje, te nemaju otuda niti kakvih prihoda, niti mogu plaćati desetinu na ono što nije njihovo. Naprotiv, ima drugi Gjuro Medan koji ima svojih dobara u Gnojnicama i taj je trebao platiti pomenutu desetinu, a ne onaj od koga je naplaćena. I zaludu je, siromah, protestvovao, gospoda iz Ureda nijesu ga htjeli saslušati, a kamo li da isprave svoju pogrešku i da siromahu povrate neopravdano naplaćene novce. Zato ovim putem pozivamo g. Poreznika da stvar izvidi, te da se Tomi Medanu povrati njegovih 25 Kr. 61 hel., a da desetinu traži od onog Gjure Medana koji ima svoj posjed u Gnojnicama. Ujedno neka preporuči mlagjim da budu učtiviji prema seljacima, a da ne zovu ljude pijanicama itd., kad brane svoju sirotinju.

Fotografija: Cernica 1910. godine

Priredili: Tibor Vrančić/Smail Špago

07.08.2019.

Nagrada Nijaz Slipičevič 2019. - Biraju građani Mostara

Nagrada Nijaz Slipičević 2019. – Biraju građani Mostara!Fondacija Slipičević je odlučila da ove godine građani Mostara biraju kome će pripasti prestižna nagrada ”Nijaz Slipičević”, koja se tradicionalno dodjeljuje mladim ljudima koji su ostvarili značajne rezultate u svojim poljima.
Glasati možete ostavljanjem komentara ispod Facebook posta sa rednim brojem i/ili imenom kandidata/kandidatkinje ili kolektiva kojeg podržavate:

Glasanje će trajati do nedelje 08.09.2019. godine.
Pobjednik/ca će biti mladi talent s najvećim brojem glasova, dok će nagrade dobiti i drugo i treće mjesto.
Kandidati za nagradu ”Nijaz Slipičević” 2019.
LANA PUDAR – Mlada reprezentativka Bosne i Hercegovine u plivanju, državna rekorderka i srebrna na Mediteran Swimming – Comen Cup-u, za ostvarene značajne rezultate na međunarodnim takmičenjima i pronošenja slave Mostara u Evropi.
IVA MARTINA KRALJEVIĆ – Polaznica Škole ”Malac genijalac” iz Mostara, za osvojeno treće mjesto na Međunarodnoj olimpijadi u mentalnoj artitmetici, prestižnoj smotri znanja djece i mladih iz 15 država i 182 škole, održanoj u Beogradu.
GORAN POPOVIĆ – Mladi Mostarac koji je primljen na prestižnu Akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku, na kojoj su nekada studirali Kirk Douglas i Robert Redford, za hrabro istrajavanje na svojim snovima i dokaz da Mostar daje najbolje umjetničke talente. 
BALET MOSTAR ARABESQUE – Plesni ansambl iz Mostara koji okuplja mlade ljude, te radi na pravilnom sportskom psiho-fizičkom usmjeravanju djece i omladine, za istaknut dugogodišnji rad i značajne rezultate u prošloj godini, uključujući i zapažen nastup na svjetskom natjecanju Finala Dance World Cup 2019 u Portugalu.
ŽENSKI FUDBALSKI/NOGOMETNI KLUB EMINA – Sportski kolektiv koji je u za samo nekoliko godina postojanja postao pravo sportsko čudo – izborio plasman u Prvu ligu BiH, igrao i finale Kupa BiH, te dva puta polufinale, za impresivne sportske rezultate i dovođenje mostarske Emine vrh bh. fudbala.
Ostavite komentar ispod sa rednim brojem i/ili imenom jednog kandidata/kandidatkinje ili kolektiva kojeg podržavate!
O nagradi ”Nijaz Slipičević”
Nagrada ”Nijaz Slipičević” je oformljena kako bi Fondacija Slipičević pomogla razvoj talenata koje tek treba vrednovati, a koji u teškom vremenu za naš grad, ne dobivaju zaslužena priznanja i podršku.
Svrha nagrade je podsticati mlade ljude – likovne umjetnike, književnike, sportiste, muzičare, naučnike, te sve druge mlade talente koji svojim radom ostvaruju najznačajnija postignuća u našem gradu. Odati priznanje najboljima i podstaći njihov dalji rad i razvoj.
Do sada su nagrađeni plivačica Amina Kajtaz za povratak Mostara na Olimpijske igre, Rock Škola Mostar za za povezivanje mladih ljudi i rušenje barijera, reprezentativac Bosne i Hercegovine, Ivan Klepić, seniorski prvak Evrope u karateu, književnici Almin Kaplan i Anita Pajević, akademski slikar Boris Orenćuk, Street Arts Festival koji je ponio priznanje za oživljavanje mostarskih fasada, Mostarska asocijacija sporta, te Plesni studio Mo Stars.
Nijaz Slipičević bio je istaknuti kulturni i društveno-politički radnik Mostara. Prije rata je obavljao dužnost direktora Đačkog doma „Dule Mučibabić“. Poslije rata, bio je načelnik opštine Stari Grad, a potom ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. Zapamćen je njegov veliki rad na vraćanju kulture u porušeni grad, u najtežem vremenu mostarskog poraća. Nijaz Slipičević je bio humanista i patriot. Dijete mostarske mahale Carina.
Fondaciju Slipičević je, 2015. godine, osnovao Hari Slipičević u znak sjećanja na svoga oca Nijaza. Vizija Fondacije je jednaka onoj koju je imao Nijaz Slipičević – humanizmom, tolerancijom, dostojanstvom i  pravdom stvarati bolje uslove za život onima kojima je to potrebno, sa željom da svoje vrijeme i znanje usmjerimo u bolju budućnost.

link za glasanje:
(NovaSloboda.ba)