Na granici sjećanja

Zašto na granici sjećanja? Na ovom blogu ćemo pisati o događajima, koji stoje negdje duboko u memoriji, od prije mnogo, mnogo godina, uz svjedočenje poneke požutjele slike...


01.08.2019.

Sa stranice Cidom: Zaboravljeni poglediSlika kolone auta, kockom popločana ulica, drvored s obje strane ulice, visoki zid s desne strane, skretanje jedne ulice ulijevo, vidljiv gornji sprat jedne zgrade, s jednokrilnim prozorom sa strane na vrhu zgrade. Na autima se vidi registracija MO, koje su se počele koristiti početkom šezdesetih, „tristać“ s milicijskom oznakom „M“. Po svemu sudeći radi se o nečijem sprovodu, pogrebnoj povorci, jer kolonu predvodi tzv. mrtvara. Vrijeme, negdje između 1970. i 1973. godine. Sve to na prvoj slici ne daje baš puno detalja da se odredi tačna ulica i lokacija jednog davno zaboravljenog pogleda u gradu Mostaru. Uz malo truda i naprezanja memorije i uz pomoć dvojice trojice suvremenika ovakvih detalja, ipak se našlo rješenje i za ulicu i za detalje vidljive na prvoj slici. Za pronalazak rješenja iskorištena je opet jedna druga stara slika, ali malo mlađa od prethodne. To je slika ulice dr. Safeta Mujića, iz vremena kada je demontirana stara željeznička pruga i uklonjene šine.
Druga slika je napravljena negdje oko 1967. godine, jer je zadnji ćiro protutnjao kroz Mostar u novembru 1966. U dnu slike vidi se nekadašnja javni zahod – „ćenifa“ kod gimnazije i trafostanica pored nje. A iza trafostanice već počinje betonski zid, koji se vidi i na prvoj slici. Zgrada koja se vidi iza drveća na prvoj slici je zgrada u kojoj je bila prodavnica obuće Derventa, a dugačak visoki zid se dugo vremena protezao ulicom Safeta Mujića sve do hotel Mostara, gdje je skretao udesno, prema staroj željezničkoj stanici. Ulica koja skreće u lijevo, na prvoj slici, je nekadašnja ulica Ante Zuanića, na mjestu gdje je još kasnije započeta izgradnja „staklene banke“, koja nikad nije dovršena. Na samom ćošku ove ulice dugo vremena je bio kiosk u kome su se prodavale kokice i špice od tikve. Jedan detalj je meni lično ostao u sjećanju, a zamjetan je na obje slike. To je jedno drvo, koje je bilo zeleno čitave godine, a nalazilo se preko puta skretanja u ulicu Ante Zuanića i malo je nagnuto prema ulici. Razlika između ove dvije slike je ograničena između vremana od pojave tablica na autima s oznakom MO i vremena odnošenja željezničkih šina na staroj stanici.
Smail Špago
01.08.2019.

Legenda o Neretvi


Stara legenda kaže da jednom godišnje, u noći između 1. i 2. augusta, rijeka Neretva svojim čudnim šumom, neki se zaklinju da je to rika, doziva svoje žrtve. Iz dubokih virova i brzaca tada dopire rika čudesnih podvodnih bića koja se okupljaju i odabiru svoju žrtvu. Stanovnici njezinih obala znali su da se svakog 2. augusta, posebno u vrijeme podneva, ne smiju kupati i tražiti osvježenja u njezinim dubinama.

Roditelji su brižno pazili da im djeca toga dana ne idu na Neretvu na kupanje. .....
(arhiva 01082012)