Na granici sjećanja

Zašto na granici sjećanja? Na ovom blogu ćemo pisati o događajima, koji stoje negdje duboko u memoriji, od prije mnogo, mnogo godina, uz svjedočenje poneke požutjele slike...


28.06.2019.

Sa stranice Cidom – Vakufska palačaVakufska palača ili dvor u Srednjoj ulici, koja je izgrađena 1894. g. na mjestu nekadašnjeg Karađozbegova mekteba i hana, u svojoj je povijesti korištena u razne namjene, međutim, u prizemlju je poznati austrijski lanac caffe barova i restorana Willomitzer otvorio caffe bar pod nazivom „Zur Stadt Wien“ (Kod grada Beča). Mjesto je bilo atraktivno, odmah nasuprot Karađozbegovoj džamiji i gostiju nikad nije manjkalo – svi stolovi su bivali zauzeti. Na zidu iznad ulaza je bila lampa na gaz što je bitna odrednica toga vremena – u svakom slučaju prije 1912. Balkon na zgradi je bio drven, ručno izrezbaren u obliku arabeski i tek kasnije je zamijenjen kamenom gradnjom. U nedavnoj prošlosti tu je bila smještena Modna kuća.

Fotografije: Kafe Zur stadt Wien 1900-ih
(Tibor/cidom)
28.06.2019.

Otvoreno "Mostarsko ljeto" 2019.
Izložbom slika Ibrahima Novalića “Put moj” i koncertom Mostar Rock Schoola međunarodna kulturno-turistička manifestacija “Mostarsko ljeto” počela je u četvrtak u Mostaru, a svečano ju je otvorio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.
Džaferović je istakao kako je “Mostarsko ljeto” značajna kulturna manifestacija ne samo za Mostar već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.
“Ova manifestacija je jako, bitna jer bez nje ne bi bila upotpunjena slika kada je u pitanju kultura, kulturna baština i kulturna tradicija ovog dijela BiH, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Čast mi je što su me organizatori ovako prestižne manifestacije pozvali da budem pokrovitelj”, kazao je Džaferović.
Dodao je kako želi da institucije iz područja kulture, na tragu politike koju zastupa i vodi, a kada je u pitanju odnos prema državi BiH, djeluju što je moguće više zajedno i jedinstveno.
“Želja mi je da to jednoga dana bude tako, da se na taj način iskažu sve različitosti koje ima naša domovina BiH. One su naše bogatstvo i trebaju biti naša komparativna prednost, a ne razlog za svađe i sukobe. Borimo se za jedinstven Mostar, za što veći stepenj jedinstva svih institucija, pa tako i institucija u području kulture, ali i za Mostar u kojem će svaki čovjek i svi narodi biti ravnopravni, a ova manifestacija svakako doprinosi tome”, kazao je Džaferović.
Direktor Narodnog pozorišta Mostar i jedan od organizatora manifestacije Almir Mujkanović kazao je kako “Mostarsko ljeto” iz godine u godinu napreduje i izrasta u svojevrstan brend.
“Ovo je, takođe, jedna platforma na kojoj se umjetnici mogu predstaviti publici. Ove godine u fokusu ćemo imati širok spektar kulturnih događaja, ali imat ćemo i dosta pitanja koja su važna za nas kao društvo, pitanja koja se tiču identiteta, socijalnih, društvenih i egzistencijalnih tema, tako da ćemo pokušati privući mladu publiku i ponuditi im kvalitetne sadržaje koji će biti u zanimljivoj formi”, kazao je Mujkanović.
Autor izložbe “Put moj” Ibrahim Novalić rekao je kako mu je velika čast što je baš njegovom izložbom, koja se sastojala od 23 slike, otvoreno ovogodišnje izdanje “Mostarskog ljeta”.
“Ovo je retrospektiva mog rada kroz zadnjih deset godina. Općenito, mislim da počinje jedna nova era slikara, umjetnosti i kulture, ljudi su se ponovno povezali, a upravo umjetnost ima tu univerzalnu vrijednost kojom promovira ljepotu i spaja ljude i mislim da vrlo lako od Mostara opet možemo napraviti grad kulture i umjetnosti”,  kazao je Novalić.
Ovogodišnje izdanje “Mostarskog ljeta” održavat će se od 27. lipnja do 9. kolovoza s više od 30 različitih sadržaja na nekoliko lokacija u Mostaru, a okupiće vrhunske umjetnike iz zemlje i svijeta.
U sklopu bogatog programa bit će upriličena promocija knjige “Smrt u Haagu, nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću”, autorice Nevenke Tromp, predstava “Sve je do nas” Emira Hadžihafizbegovića, književna večer s akademikom Abdulahom Sindranom, te predstava “Princeza Zlatka u kraljevstvu boja” u izvođenju banjalučkog Nevid teatra.
Takođe, biće upriličen i koncert kršćanske, židovske i islamske duhovne glazbe Boston City Singers, izložba “U ogledalu-iz zbirki etnologije Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine”, promocija knjige Alice Zećo “Svjetlost istine Crkve bosanske” te filmska radionica “Od ideje do realizacije filma”.
Organizatori su najavili i manifestaciju “Mostar ne zaboravlja prijatelje”, u sklopu koje će biti upriličena tradicionalna dodjela priznanja “Mimar mira” i međunarodne nagrade “Mostar Peace Connection”, te koncert “Mostarskih kiša”, a veliko zanimanje očekuje se i za koncerte ispod Starog mosta pod nazivom “Old Bridge Fest”.
Manifestacija će biti zatvorena u petak, 9. avgusta, koncertom Ramba Amadeusa u Pozorištu lutaka u Mostaru.
Organizatori “Mostarskog ljeta” su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka i Pozorište lutaka Mostar.
Generalni pokrovitelj manifestacije je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, a pokrovitelji su kantonalno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, te Grad Mostar.
(Fena)
(NovaSloboda.ba)