Na granici sjećanja

Zašto na granici sjećanja? Na ovom blogu ćemo pisati o događajima, koji stoje negdje duboko u memoriji, od prije mnogo, mnogo godina, uz svjedočenje poneke požutjele slike...


20.06.2019.

Sa stranice Cidom – Hoteli na Glavnoj uliciNakon otvaranja hotel Neretve, na Glavnoj ulici niče čitav niz manjih hotela za smješatj gostiju kao što su Hotel Jelić ili Abazzia. Svi su bili uređeni po tadašnjim normama hotelijerskog poslovanja – svi su imali zasebne kupaonice, te salu za ručavanje. Prvi među njima je Hotel Kronen Prinz otvoren na samom kraju devetnaestog stoljeća upravo preko puta današnjeg pozorišta. Ime je dobio u čast posjete mladog princa Rudolfa, sina jedinca cara i kralja Franje Josipa, Mostaru. No, nije dugo poslovao jer ga je zahvatio požar u kojem je do temelja izgorio. Na njegovu mjestu se gradi nova zgrada u koju useljava Vencel Mikan sa svojom apotekom čudna imena „K carskom orlu“, koju 1905. g. preseljava u svoju novoizgrađenu zgradu u Srednjoj ulici.
Tadašnji kulturni život Mostara zahtijevao je i brojne sale, dvorane. Tako je Srpsko pjevačko društvo "Gusle" imalo dvoranu srednje veličine s pozornicom, dok je "Hrvoje" imalo veću pozornicu, ali je bio dosta udaljen od centra grada. Treća privatna dvorana bila je u samom središtu grada na prvom katu hotela Kronen Prinz. Premda je bila najmanja u njoj su se održavale kazališne predstave.
Niti dvjesto metara sjevernije od hotela Kronen Prinz, odmah preko puta sjevernog ulaza u zgradu Divizije (NA-MA), uspješan poduzetnik Manojlo Jelić otvara svoj hotel. Inače Manojlo je bio i ugledan član brojnih društava u Mostaru, između ostalih i osnivač biciklističkog kluba. Prije hotela, na tom sjevernom uglu Glavne i Telčeve ulice, 1881. g. otvara apoteku g. Zovetti. Kasnije ovu apoteku preuzima Martin Franjo Houška, inače Čeh koji je doselio u Mostar, a tek nakon toga je u ovoj zgradi otvoren hotel Jelić. Bio je to manji hotel na jedan kat, s manje od deset soba, s ulazom na Glavnoj ulici.
Za omanji hotel Abazzia (Opatija) koji se nalazio na Glavnoj ulici malo sjevernije i nasuprot Hotela Jelić, nemamo baš nikakvih pisanih podataka. Jedini dokaz ili trag njegovu postojanju je jedna austrougarska karta iz 1899. g. na kojoj je naznačena pozicija i ime hotela.

Fotografija: Hotel Jelić 1920-ih i Sala Hotela Jelić (snimio Aleksa Šantić)
(Tibor/cidom)

20.06.2019.

Održana promocija pete knjige iz edicije „Mostar moj grad“
Promocija pete knjige iz edicije „Mostar moj grad“ održana je u utoraku veče u kongresnioj sali hotela Bristol u Mostaru, U promociji su učestvovali Elvedin Nezirović, Goran Karanović, Miljenko Buhač, Ibro Rahimić ispred izdavača i Hamica Ramić, koji je priredio knjigu.
Autori tekstova objavljenjih u petoj knjizi su: Nusret Omerika, Smail Špago, Jasmin Branković, Salih Baljić, Ubavka Prusina Prašo, Danijela Ucović, Mišo Marić, Hari Slipičević, Damjan Šantić, Tibor Vrančić, Dragan Miladinović, Amela Rebac, Emina Redžić i drugi.
Izdavač ove, pete po redu knjige iz edicije, bila je IC Štamparija Mostar.
Ova knjiga, kao i prethodne četiri, iz iste edicije, mogu se nabaviti u knjižari IC Štamparije, Titova ulica, preko puta bivše SDK.
 (NovaSloboda.ba)