Na granici sjećanja

Zašto na granici sjećanja? Na ovom blogu ćemo pisati o događajima, koji stoje negdje duboko u memoriji, od prije mnogo, mnogo godina, uz svjedočenje poneke požutjele slike...


17.06.2019.

Sa stranice Cidom – Hotel Wregg
2013.

Negdje približno 1900-ih uspješan austrijski poduzetnik Carl Wregg otvara omanji hotel tačno preko puta tadašnje mostarske željezničke stanice. Hotel je nosio njegovo prezime – hotel Wregg, a jedina prednost mu je bila blizina brojnim putnicima koji su pristizali na kolodvor. Bio je skromno uređen i imao je omanju restauracijsku salu grijanu kaljevom peći. Mnogo veći hotel istog naziva vlasnik je već bio otvorio i u Dubrovniku gdje je i obitavao.
Osim ugostiteljske djelatnosti, u gostionici ovog hotela bile su smještene prostorije „Prvog hercegovačkog koturaškog (velocipedskog, biciklističkog) društva“.
Nakon Drugog svjetskog rata hotel dobija novo ime - Hotel Hercegovina, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u njegovim se podrumskim prostorima otvara jedan od prvih disco klubova u našem gradu. Iza zadnjeg rata je ostao devastiran, a prije nekoliko godina cijeli blok zgrada, među kojima je bio i ovaj hotel, je potpuno sravnjen sa zemljom.

Fotografije: Hotel Wregg - izgled restorana 1910., Hotel Hercegovina - bivši hotel Wregg 1970-ih i 2003. g.
(Tibor/cidom)