Na granici sjećanja

Zašto na granici sjećanja? Na ovom blogu ćemo pisati o događajima, koji stoje negdje duboko u memoriji, od prije mnogo, mnogo godina, uz svjedočenje poneke požutjele slike...


10.06.2019.

Obilježavanje 27. godišnjice zločina na Uborku i Sutini


U organizaciji Udruženja porodica ubijenih na Uborku i Sutini, u četvrtak, 13. juna, obilježiće se 27. godišnjica zločina na Uborku i Sutini pod nazivom “Obaveza je pamtiti”, u znak sjećanja na prisilno odvedene i ubijene građane Mostara bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.
U 11 sati biće upriličena posjeta Spomen obilježju Uborak, u 11,30 sati posjeta Spomen obilježju Sutina i u 12 sati posjeta Spomen obilježju Zalik.
Emir Krpo
(NovaSloboda.ba)
10.06.2019.

Sa stranice Cidom – Pivara(Maroje, 2003.)

(Maroje, 2003.)

Sarajevska pivara otvara 1. marta 1903. g. prvu tvornicu leda u Hercegovini (to je ona renovirana kuća preko puta današnjeg hotel Ere). Za njenog upravnika postavljen je sposoban Austrijanac Adolf Himlauer. Prije toga Himlauer je već stekao iskustvo kao upravitelj pivnice Lӧwy, koja je imala otvorenu pivnicu u pećini u Potkujundžiluku, a koju je 1888. g. posjetio i sam princ Rudolf.
Očigledno je pivsko poslovanje tada cvjetalo, jer vidjevši kako se pivo u vrele ljetne dane dobro prodaje, trgovac Bilić iz Blagaja otvara Hercegovačku pivaru. Tome, kako skinuti s vrata novoosnovanu konkurenciju, Himlauer se dosjetio tako što je svaku narudžbu piva vezao obaveznom kupnjom leda iz njegove Ledare. Led se tada kupovao u velikim blokovima, a glavni potrošači su bili hoteli i brojne gostionice.
U zgradi Ledare je sve do 1992. bilo smješteno predstavništvo Sarajevske pivare, da bi tek u novije vrijeme ona renovirana i trenutno je tu sjedište jedne banke.

Fotografija: Zgrada Ledare 1970-ih i 2014.
(Tibor/cidom)