Na granici sjećanja

Zašto na granici sjećanja? Na ovom blogu ćemo pisati o događajima, koji stoje negdje duboko u memoriji, od prije mnogo, mnogo godina, uz svjedočenje poneke požutjele slike...


09.06.2019.

Partizanski spomenik 8. juna 2019. opet istoMostarsko Partizansko groblje ponovo u lošem stanju

Godina dana od velikih najava

Spomenik je zarastao u visoku travu, smeće je na sve strane, nema više prisustva sigurnosne agencije i zaštitara, a uklonjena je i pripadajuća kućica. Sve odiše na nemar i zapuštenost.
Prošle godine 9. maja na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom uz prisustvo najvećih državnih i međunarodnih predstavnika Mostaru i njegovim građanima vraćeno je obnovljeno Partizansko groblje te najavljen nastavak aktivnosti na njegovom brendiranju i uključenju u turističku ponudu grada i države.

Današnje slike su daleko od prošlogodišnjih, a posebno od velikih najava.

(objavljeno na portalu klix.ba 8. juna 2019.)
09.06.2019.

Sa stranice Cidom – Na Mejdanu nekada

2015.

2015.

2019. JPM

U neposrednoj blizini Sinan-pašine (Atik) džamije na Mejdanu (danas Trg 1.maja), još od doba Osmanske vlasti bile su smještena brojna zdanja izuzetno značajna za bogatu povijest Mostara. Među ostalima, bila je tu i prva bolnica u Mostaru, otvorena 1880. g., a u njoj je bila smještana gradska sirotinja. Kasnije se ova zgrada adaptira u Hotel Orient.
Na Mejdanu će se otvoriti i Vojna pošta, 6. avgusta. 1878. g., a još tri godine nakon toga, 1881. g., će započeti izgradnja Časničko-činovničke kasine – oficirskog doma.
Međutim, na južnoj strani Mejdana jedna je od njegovih najstarijih građevina – mala neugledna kućica. Bila je to nekada Mešćema (sudnica). Tu kuću na Mejdanu je podigao mostarski učenjak i muftija Mustafa Ejubović, poznat pod imenom Šejh Jujo (1651. - 1707.). Ali-paša Rizvanbegović je adaptirao tu zgradu koja i danas postoji i na njoj se nalazi ploča s natpisom iz kojeg saznajemo da je tu zgradu podigao Šejh Jujo „za stanovanje sudaca, koji budu služili u Mostaru.“

Fotografije: Mejdan - sudnica Mešćema 2015. i ploča na kojoj piše da je Šejh Jujo podigao kuću za potrebe kadije i 2019. JPM.
(Tibor/cidom)