Na granici sjećanja

Zašto na granici sjećanja? Na ovom blogu ćemo pisati o događajima, koji stoje negdje duboko u memoriji, od prije mnogo, mnogo godina, uz svjedočenje poneke požutjele slike...


04.05.2019.

Sa stranice Cidom – Svjetski putnik za opkladuU Mostaru su tog 16. februara 1899. g. puhale čuvene „babe“ – jak sjeverac u februaru koji obično najavljuje kraj zime i skori dolazak proljeća. Iz pravca Zalika preko Carine na Musalu stiže čudan posjetitelj. Vukao se polagano pješice uz pratnju dva velika psa, a mladić je na sebi nosio ogroman ruksak težak nekih dvadesetak kilograma. Kako je prilazio Musali iza njega su se vukli grozdovi znatiželjne djece. Bijaše to Francuz Emil Brillane (Brilan), koji je krenuo prije više od godinu dana iz Alžira u namjeri da pješice obiđe dio Afrike i Europe. Radilo se o okladi na iznos od 25 000 kruna, a taj iznos mostarski gradonačelnik zaradi za 10 godina službovanja.
Sa svojim drugom, Paulom Rodierom krenuo je 6. januara 1898. g. iz Alžira, prošao Maroko i Španjolsku. U Francuskoj je izgubio Paula koji je umro od iscrpljenosti, no on je usprkos tomu s dva psa nastavio putovanje. Prošao je Belgiju, Njemačku, Rusiju te preko Rumunjske i Srbije stigao u Sarajevo. Nakon iscrpljujućeg savlađivanja Ivan-planine evo ga u Mostaru. Plan mu je odmoriti se jedan dan ovdje, te nakon više od 16 000 prijeđenih kilometara nastaviti preko Italije za Afriku. Cilj mu je stići u Alžir najkasnije do 6. jula 1899. g.
O tome je li uspio u svom naumu nemamo baš nikakvih podataka.

Fotografija: Ulica Stari most, 1900-ih
(Tibor/cidom)

04.05.2019.

Odlaze stari asovi: U 85. godini: Umro Bruno Repar, nekadašnji igrač i trener Veleža


1958.

1959.

1960.

1961.

1962.

1963.
U Mostaru je danas, svojoj 85. godini života, umro Bruno Repar, nekadašnji igrač Veleža i trener.
 Bruno Repar rođen je 23. avgusta1934. godine u Čapljini. Dres Veleža nosio je u periodu od 1956. do 1963. godine i od 1964. do 1966. godine, a pored Veleža igrao je za čapljinski Borac i NK Trešnjevka iz Zagreba..
 Kao trener, radio je u Omladinskoj školi FK Velež, a bio je prvi pomoćnik Sulejmanu Repcu, u vrijeme kad su Rođeni, predvođeni Bajevićem, Marićem i Vladićem, vezli najljepši fudbalski goblen.
“Duboko me potresla vijest o smrti dragog Brune. Bio je Veležovac od glave do pete, sjajan igrač, dobar trener i pedagog i nadasve dobar čovjek”, rekao nam je Nedim Vila, prijeratni predsjednik Veleža i direktor Omladinske škole FK Velež.
Ispraćaj će u subotu u 16 sati ispred Gradske mrtvačnice “Bijeli Brijeg”, dok će se sahrana Brune Repara obaviti na Rimokatoličkom groblju “Masline”
(fotografije:cidom)

(NovaSloboda.ba)