Na granici sjećanja

Zašto na granici sjećanja? Na ovom blogu ćemo pisati o događajima, koji stoje negdje duboko u memoriji, od prije mnogo, mnogo godina, uz svjedočenje poneke požutjele slike...


29.11.2017.

Partizansko groblje čisto čeka obnovu


Rodni kraj
Zemlja koju volimo
Partizansko groblje čisto čeka obnovu

(tekst koji slijedi objavljen je na portalu oslobodjenje.ba dana 28. septembra 2017. godine, autor je Adnan Demić)

Radnici komunalnih preduzeća Parkovi i Komos nedavno su uspješno okončali prvu fazu radova, osnovnog grubog čišćenja nacionalnog spomenika BiH, kompleksa Partizanskog spomen-groblja u Mostaru.
Pohvale
Radovima, koji su započeli 10. novembra, bili su obuhvaćeni čišćenje i odvoz smeća, te kultiviranje vegetacije, a što je bilo neophodno uraditi kako bi se moglo pristupiti obnovi kompleksa prema usvojenim projektnim fazama.
Akcija čišćenja pozdravljena je iz oba odbora za obnovu spomenika. Predsjednik SABNOR-a Grada Mostara Sead Đulić rekao je da raduje to što je novac predviđen za čišćenje spomenika otišao tamo gdje treba otići, a ne kao ranije u neke druge svrhe.
- Super je to što se novac namjenski troši i nadam se da ćemo u tom ritmu nastaviti i dalje. Za obnovu spomenika trebaju nam milionska sredstva, rekao je.
Predsjednik drugog odbora Sergio Šotrić pohvalio je angažman radnika Komunalnog i Komosa, kao i Gradske uprave, posebno načelnika Odjela za komunalne djelatnosti Omera Pajića.
- Nakon više od deset godina institucionalne nebrige Grada Mostara, nepoštivanja službenih nadležnosti, nekompetentnosti i neodgovornosti, želim reći da me odličan rezultat ispunio velikim zadovoljstvom, te u tom smislu želim, prije svega, posebno zahvaliti radnicima komunalnih preduzeća, rekao je u izjavi za medije.
Predsjednik Mostarskog kruga, udruženja koje je uključeno u aktivnosti oko obnove spomenika, Alija Behram, navodi da je nakon čišćenja prioritet spomenik u budućnosti zaštititi od vandala.
- Po logici stvari, to bi trebala biti nova rasvjeta, videonadzor, te obnova male suvenirnice u blizini objekta koja može kao nekad biti atraktivna za turiste. Važno je i pjeskarenje ploča na kojima se ne vide jasno natpisi, s obzirom na vremenski utjecaj na njih, kao i obnova porušenih ploča, rekao je, napominjući da nekadašnja suvenirnica može biti i stražarska kućica.
Odbor za obnovu koji je formirao SABNOR nakon nedavne konstituirajuće sjednice uskoro će završiti operativni plan, odnosno imenovanje članova komisija i sekretarijata, a što je dogovoreno na nedavnoj sjednici u hotelu Bristol.

Velika kampanja
Potom slijede aktivnosti prema institucijama vlasti, međunarodnim faktorima i građanstvu. Bit će to velika kampanja koja će za cilj imati, prije svega, stvaranje pozitivne klime i mijenjanje antifašističke svijesti, a što će, nadam se, rezultirati obnovom ne samo ovog već i ostalih važnih spomenika, dodao je Sead Đulić.


(oslobodjenje)
29.11.2017.

Sitan znamen: Ledara


Sarajevska pivara 1. marta 1903. godine otvara prvu tvornicu leda u Hercegovini (to je ona nedavno renovirana kuća preko puta današnjeg hotela Ere)
Za njenog upravnika je postavljen sposoban Austrijanac Adolf Himlauer.
Očigledno je pivsko poslovanje tada cvjetalo, jer vidjevši kako se pivo u vrele ljetne dane dobro prodaje, trgovac Bilić iz Blagaja otvara Hercegovačku pivaru.
Tome kako skinuti s vrata novoosnovanu konkurenciju, Himlauer se dosjetio tako što je svaku narudžbu piva vezao obaveznom kupovinom leda iz njegove Ledare. Led se tada kupovao u velikim blokovima, a glavni potrošači su bili hoteli i brojne gostionice.
U zgradi Ledare je sve do 1992. godine bilo smješteno predstavništvo Sarajevske pivare, da bi tek u novije vrijeme ona renovirana i trenutno je tu sjedište jedne banke.
Priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago
(novasloboda.ba)
28.11.2017.

UABNOR Mostar traži zaštitu Partizanskog
UABNOR Mostar: Ako se ne zaštiti, 9. decembra biće regionalno okupljanje antifašista na Partizanskom spomen groblju

Od noći 9. na 10. mart 1992. godine, noći prvog ozbiljnijeg ataka na Partizansko spomen groblje u Mostaru, do noći 24. na 25. novembar 2017. godine, kada se desio posljednji atak, prošlo je 25 godina i nešto više od 10 mjeseci, stoji u današnjem saopštenju UABNOR-a Mostar.
“Vrijeme je to u kome, sa malim nijansama, imamo istu političku strukturu na vlasti u gradu, ali i šire.
Vrijeme je to u kome se kontinuirano i uglavnom noću ruši i uništava Partizansko spomen groblje u Mostaru, remek djelo graditeljske baštine.
Vrijeme je to u kome niti jedna policijska struktura nije utvrdila ko su izvršioci, ali niti ko su inspiratori ili nalogodavci takvih djela.
Vrijeme je to u kome i sve vladajuće strukture, izuzev par pojedinaca, uglavnom šute.
Vrijeme je to u kome i Gradska uprava Mostara šuti kao da se sve to ne dešava u njihovom gradu.
Vrijeme je to u kome građane Mostara i njihove goste, koji baštine antifašističke tekovine, jake policijske snage sprovode i obezbjeđuju prilikom posjeta Partizanskom spomen groblju da bi odali poštu poginulim i ubijenim antifašistima Mostara u Drugom svjetskom ratu.
Vrijeme je to u kome nas ta ista policija uvjerava kako je Mostar siguran grad i kako je svima osigurana sloboda kretanja na području cijelog grada.
Vrijeme je to u kome je to isto Partizansko spomen groblje proglašeno Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
Ali, to ništa nije promijenilo, naprotiv.
Ako Partizansko spomen groblje jeste Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, onda hoćemo da vjerujemo, onda hoćemo da tvrdimo i tumačimo da je svaki atak na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine atak na samu Bosnu i Hercegovinu.
Analogno tome, a slijedom ponašanja svih ozbiljnih vlada u svijetu, svaki atak ove vrste na Bosnu i Hercegovinu hoćemo i možemo jedino tumačiti kao teroristički akt.
Ko onda ima pravo  šutjeti i ništa ne preduzimati tolike godine, u kojima se na Partizanskom spomen groblju u Mostaru, u Bosni i Hercegovini dešavaju teroristički akti?
Ko ima pravo zamjeriti bilo kome, ko bez najave policiji, ode posjetiti Partizansko spomen groblje i položiti cvijeće?
Pa mi živimo u sigurnom gradu, kaže ta ista policija.
Najavljuju li policiji se posjete i drugim grobljima, naprimjer za Dan mrtvih ili Dan šehida, logično je pitanje.
Posljednji teroristički čin pred Dan državnosti Bosne i Hercegovine jasna je poruka koju smo mi antifašisti Mostara okupljeni u Udruženju antifašista i boraca NOR – a dobro razumjeli.
Zato poručujemo svim nivoima vlasti u našoj domovini i svima onima koji su odgovorni da nam kao građanima obezbijede sigurno i slobodno kretanje u gradu Mostaru, ali i da zaštite objekte od interesa za cijelu državu, da ovakvu nebrigu prema građanima, ali i samoj državi više nemamo pravo tolerisati.
Zato zahtijevamo da u roku od 10 dana preduzmete sve mjere fizičke zaštite Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine koji se zove Partizansko spomen groblje u Mostaru i tako spriječite dalje terorističke aktivnosti na ovom spomeniku.
Takođe, zahtijevamo da u istom roku budu sankcionisani izvršioci ovih terorističkih aktivnosti, jer svi znamo gdje im je centar iz koga kreću u svaku akciju.
Ako u ovom roku Partizansko spomen groblje ne bude adekvatno zaštićeno, zakazujemo za subotu, 9. decembra 2017. godine sa početkom u 12 sati veliko regionalno antifašističko okupljanje na Partizanskom spomen groblju u Mostaru. Položićemo cvijeće, odati poštu poginulim i ubijenim, podići šatorsko naselje i svojim tijelima danonoćno štititi Bosnu i Hercegovinu štiteći njen Nacionalni spomenik.
Smrt fašizmu – Sloboda narodu!”, stoji na kraju saopštenja UABNOR-a Mostar.
(NovaSloboda.ba)
27.11.2017.

Spriječiti vandalizme koji su šamar cijelom Mostaru i BiH
Odbor za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja – nacionalnog spomenika BiH u Mostaru, ponovo diže svoj glas osude vandalskog nasrtaja i prijetnji kojima su u prošli petak bili izloženi građani i pripadnici UABNOR-a, kada su pokušali da – uoči Dana državnosti BiH, polože cvijeće i poklone se sjenima antifašista sahranjenih u kompleksu spomen obilježja. Sa gnušanjem osuđujemo istog dana ponovljene, ničim izazvane, grube prijetnje i napade kojima su u kompleksu spomenika bili izloženi studenti građevinskih nauka iz Srbije, Hrvatske i BiH, okupljenih u multietničkoj grupi pod okriljem međunarodnog studentskog istraživačkog projekta na Građevinskom fakultetu mostarskog Sveučilišta, navodi se u dopisu Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomena groblja u Mostaru, koga je potpisao predsjednik Sergej Šotrić, i koji je upućen predsjedavajućem VM BiH dr. Denisu Zvizdiću, premijeru Vlade FBiH Fadilu Novaliću, predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edinu Mušiću, predsjedniku FBiH Marinku Čavari, podpredsjednicima FBiH Milanu Dunoviću i Meliki Mahmutbegović, ministru Federalnog MUP-a Aljoši Čampari, predsjedniku Vlade HNK-a dr. Nevenku Hercegu, ministru MUP-a HNK-a Slađanu Bevandi i gradonačellniku Mostara Ljubi Bešliću.
„Nema nikakve sumnje da provokacije i nasrtaji grupica neodgovornih pojedinaca, na žalost – mlađe populacije, izvorište imaju sa istih onih adresa koje godinama inspiriraju i čine sve kako bi se uništili i pobrisali tragovi naše kolektivne momorije, sjećanja i civilizacijskih vrijednosti na kojima počiva naš Grad kao i savremena Evropa, baštineći – baš kao i Bosna i Hercegovina, opšteprihvaćene tekovine i vrednote antifašizma, čovjekoljublja i vjekovne multietničke sadržine života na koju su naš Grad i cijela naša zemlja s razlogom ponosni.
Posve je bjelodano da su ataci ovakve vrste uslijedili nakon što je uspješno započeta ozbiljna i sveobuhvatna aktivnost radi rekonstrukcije i revitalizacije spomeničkog kompleksa, kao i njegove trajne zaštite, kao ponovnog blistavog sadržaja ukupne kulturne i turističke ponude hercegovačkog središta. Na tom zadatku su proteklih dana zajedno i vrijedno radili zaposleni iz komunalnih poreduzeća „Parkovi“ i „Komos“, kao i brojne druge organizacije i pojedinci koji – kao prijatelji projekta, na različite načine doprinose ovom cilju, potaknuti nedavnom posjetom i odlučnom inicijativom i obećanjem premijera Denisa Zvizdića i Fadila Novalića, da će ovom nacionalnom spomeniku BiH biti ponovo vraćen stari sjaj i privlačnost.
Povodom najnovijih vandalskih nasrtaja, kojima je cilj ne samo da se zaplaše posjetioci spomenika i odvrate od okupljanja na ovom mjestu, nego i da se učini još veća šteta sadržajima u okviru spomeničkog kompleksa – razbijanjem kamenih cvjetova sa imenima poginulih antifašista i rodoljuba, te ispisivanjem grafita sa uvredljivim sadržajima, pozivamo sve nadležne organe u Gradu Mostaru, Hercegovačko-Neretvanskom kantonu, Federaciji i državi BiH, da odlučno i bez oklijevanja, preduzmu sve potrebne mjere kako bi se vandalizam zaustavio, sankcionisao i preventivnim mjerama i radnjama ubuduće spriječio.
Naš apel da se učini sve kako bi se trajno zaštitio najvrijedniji nacionalni spomenik države BiH u Mostaru, posebno se odnosi na gradske strukture vlasti Mostara i HNK, policiju i sigurnosne službe.
Ovo je dobra prilika da i njih i sve građane Mostara podsjetimo da se nedavna – od svih građana pozdravljena kandidatuta Grada Mostara za prijestonicu evropskog centra kulture (2025. godine), duboko kosi sa ovakvim i sličnim necivilizacijskim događajima i slučajevima, koji su u potpunoj suprotnosti sa smislom i ciljevima takve plemenite i dobrodošle inicijative.
Kakvu poruku, u ime svih nas – dobrodušnih građana Mostara, kojima na srcu jeste interes i pripadnost društvu i porodici ujedinjenih naroda Evrope i svijeta, šaljemo toj istoj Evropi i svijetu, vijestima i slikama nasilničkih prijetnji Mostarcima i njihovim gostima, te vandalskim nasrtajima na naše mostarske i ujedno evropske vrijednosti i svetinje?
Odgovor na ovo pitanje možemo i moramo iznjedriti zajedno samo ako se sa ovim nemilim događajima, ali i prijetnjama da bi se mogli ponoviti, suočimo bez oklijevanja, iskreno i odlučno.
Nemamo nikakvu sumnju da ovakav pristup i zahtjev dijelimo sa ogromnom većinom naših sugrađana, koji žude za mirom i sigurnošću. Ovo nije samo dug prema svjetlim žrtvama jedne generacije mladosti Mostara, nije u pitanju samo poštovanje i razumijevanje za ono što su prošli u borbi protiv fašizma i rasizma, nego je – prije svega, naš zajednički dug, naša obaveza i naša nada da je upravo odbranom ovih vrijednosti danas moguće graditi mir, društvo i državu u kojoj ćemo se, u mirnom i tolerantnom okruženju, moći posvetiti izazovima zajedničke, prosperitetne budućnosti“, stoji na kraju dopisa.
(NovaSloboda.ba)
25.11.2017.

Partizansko uz Dan državnosti BiH

Posjete, polaganje cvijeća, incidenti, razbijanje preostalih spomen ploča...sve u dva dana 24. i 25. novembra 2017. 
(fotografije portali, facebook, internet)

(spagos)

25.11.2017.

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine


subota 25. novembar 2017.

Zaključak zasijedanja ZAVNOBiH-a je da je Bosna i Hercegovina tom odlukom definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava

Današnji dan, 25. novembar, se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.
Prvo zasijedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) je održano 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić-Gradu.
Na tom zasijedanju je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.
Na današnji dan, 25. novembra 1943. godine, Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.
Nekoliko dana nakon toga, spomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasijedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu. BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb.
Zaključak zasijedanja ZAVNOBiH-a je da je Bosna i Hercegovina tom odlukom definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.
Na zasijedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo je i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a svih bh. naroda.

(oslobođenje)
22.11.2017.

Sitan znamen: Trgovina Mihe Peške


Tokom uspješne poslovne karijere, Miho Peško kupuje brojne nekretnine, veći broj stambenih, stambeno-poslovnih i poslovnih objekata, kao i velike površine poljoprivrednog zemljišta.
Između ostalih, gradi stambeno-poslovni objekat na tri sprata s velikom terasom na vrhu i potkrovljem.
Kuća se nalazila između Starog i Lučkog mosta, tačno preko puta današnjeg spomenika Aleksi Šantiću.
U prizemlju te zgrade nalazila se njihova trgovina, na kojoj se i danas vidi natpis firme „Trgovina Mihe Peške“.
PrirediliIsmail Braco Čampara Tibor Vrančić / Smail Špago
(Novasloboda.ba)
21.11.2017.

Nova knjiga u izlogu: „U sjeni zaborava“


Iz štampe je izašla knjiga pod nazivom „U sjeni zaborava“, čije autorstvo potpisuje trojac Ismail Braco Čampara, Smail Špago i Tibor Vrančić. Pokušaj je to autora da slikama i kratkim tekstovima otrgnu od zaborava neke manje poznate događaje koji su se dogodili u Mostaru, brojne zanimljivosti, čudne ljude, ljude koji su dali pečat gradu, a nisu bili toliko eksponirani u javnosti, posjete slavnih i manje slavnih ljudi, kutke grada koji su možda bili skriveni od pogleda. Premda nedovoljno poznate, uz to i na prvi pogled sitne i nevažne, i ove sitnice su dio sveukupnog mozaika od koga je istorija ovog grada sazdana.
Možda je koncept knjige pomalo neobičan, ali su autori željeli, bez opterećujućeg preopširnog teksta, upoznati mnoge Mostarce i mostaroljupce na brojne nepoznate činjenice utkane u prošlost grada. Tekstovi i slike nalikuju na razbacanu slagalicu, ali ona u konačnici upotpunjuje cjelovitu sliku Mostara.
Tekstove su prikupljali iz mnogih izvora – iz već objavljenih knjiga, starih novinskih tekstova, knjiga brojnih putopisaca iz pretprošlog i prošlog vijeka, izvlačili iz njih srž, zanimljivosti, dorađivali ih i preuređivali.
Uz tekstove se nalaze i slike dijelova Mostara, prije ili s početka 20. vijeka, uz koje su slike istih tih dijelova grada, slikane s potpuno iste pozicije danas. Shema – nekad i sad.
Knjiga, u izdanju IC štamparije Mostar, isključivo se može nabaviti u njihovoj knjižari u Titovoj ulici po cijeni od 30 KM.
(NovaSloboda.ba)
21.11.2017.

Oproštaj - Braco


U Mostaru danas sahranjen Ismail Braco Čampara
Na Gradskom groblju Sutina u Mostaru danas je sahranjen Ismail Braco Čampara. Drug, prijatelj, suprug, otac i dedo, a prije svega velika mostarska raja, kakvu samo može iznjedriti podneblje u našoj vali. Mašinski inženjer po struci, a nakon rata projektant veoma važnih objekata u Mostaru, izuzetno je volio je Mostar, bio za njega vezan kao pupčanom vrpcom.
Na ovom mjestu napisaćemo detalje koji su nas vezali zadnjih desetak godina, od kako se mostarska raja širom svijeta počela povezivati putem interneta. Prvi kontakti su ostvarivani preko foruma Mostarska raja, ili MOFO raja, gdje nam se Braco javljao aktuelnim slikama iz Mostara, što je za raju širom svijeta, tada željnih Mostara i gladni pogleda na njega, bilo kao melem na ranu.
Nakon toga nas je vezala ljubav prema Mostaru kakav je bio nekad, pod čim smo podrazumijevali sve ono što je u Mostaru bilo od juče. Rat, ratne slike, vrijeme između dva svjetska rata, doba Austrougarske, kao i starija vremena, dokle su mogli dobaciti objektivi fotokamera i pera putopisaca.
Nije bilo stare fotografije Mostara, za koju Braco nije mogao od prve odgonetnuti lokaciju, a uz to nam ponuditi današnji pogled s istog mjesta i iste pozicije.
Godinama se mijenjao i način komunikacije među rajom, tako da se s foruma prešlo na društvene mreže, posebno facebook, a nakon poznanstava putem interneta uslijedila su poznanstva uživo na kafi, ljeti u Mostaru. Između mnogih, koji su na ovakav način produbljivali i učvršćivali svoja prijateljstva, godinama se oformila jedna mala grupa, koja je imala iste poglede, iste interese. A kao sintagma Mostara i njegove sudbine devedesetih godina dvadesetog vijeka, dvojica iz grupe su se nalazili van Mostara, a jedan, kao mostaski stub, bio je i ostao Braco u Mostaru. Slijedili su prilozi objavljivani na portalu Nova Sloboda, a nakon toga i nekoliko knjiga, u kojima je očitao čitav smisao našeg djelovanja. Uz ovo djelovanje, stvorena je jedna ideja, da se sve ono što je sakupljeno, u vidu starih fotografija Mostara iz raznih perioda, elektronskih knjiga o Mostarau, kao i fotografija urađenih po sistemu nekad i sad stave na jednu stranicu na internetu. Stranica pod nazivom „Cidom“, što je skraćenica od Centar za dokumentaciju i informaciju Mostar, a čiji je predani član i inicijator bio i Braco, u funkciji je već nekoliko godina i služi kao relevantan izvor mnogim istraživačima, a i onima koji su željni boljeg poznavanja Mostara iz prošlosti.
Ispod priloga, koje smo zajednički obrađivali, potpisivali smo se sva trojica, što je za današnje uslove stanja u Mostaru neuobičajeno. Dokle traje fotografija koje je Braco obradio, ostaće tako.
Zajedno smo se radovali svakoj novoj knjizi, a za posljednju, baš Braco nam je dan prije nego što je otputovao u neki bolji svijet, javio da je odštampana. Nažalost, nije dočekao da je osjeti u rukama.
U ovom slučaju potvrđuje se ona starinska izreka da čovjek živi onoliko dugo, koliko žive i njegova djela. Iza Brace su ostali brojni objekti u čijem nastanku i rekonstrukciji je sudjelovao na profesionalnoj bazi od početka do kraja, ostale su njegove brojne fotografije, ostale su knjige.
Ostao je i u našim srcima vječno.
A to je dobar zalog za vječni život.
Smail Špago i Tibor Vrančić
(Novasloboda.ba)
 Foto: Emir Krpo


(NovaSloboda.ba)
20.11.2017.

Partizansko spomen groblje Mostar – Završena prva faza čišćenja

Radnici dva mostarska komunalna poduzeća „Parkovi“ i „Komos“ u nedjelju su u poslijepodnevnim satima uspješno završili 1. fazu radova – osnovnog grubog čišćenja nacionalnog spomenika BiH, kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru.
''U nedjelju su pojedini članovi „Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru“ inspicirali cijeli lokalitet, te nakon što smo se na licu mjesta uvjerili u odlične rezultate, zadovoljstvo nam je obavijestiti domaću i svjetsku javnost, da je 1. faza radova – osnovnog grubog čišćenja Partizanskog spomen groblja završena, te da smo spremni za ulazak u sljedeću fazu radova, do konačne obnove i trajne zaštite nacionalnog spomenika države Bosne i Hercegovine – Partizanskog spomen groblja u Mostaru'', navodi se u saopštenju ''Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru'' kojeg potpisuje Sergej Sergio Šotrić.
Radovima, koji su počeli prije 9 dana (10.11.17) bilo je obuhvaćeno čišćenje i odvoz smeća s ovog lokaliteta, te kultiviranje vegetacije, što je bilo neophodno uraditi, kako bi se moglo pristupiti obnovi spomeničkog kompleksa prema usvojenim projektnim fazama.
Tehnički rukovoditelj radova Milica Dogan, istovremeno i član „Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru“, istaknula je na samom početku radova da bi po stručnoj procjeni, ovi radovi trebali potrajati 7 do 10 radnih dana, ovisno od vremenskih prilika. ''Imam veliko zadovoljstvo konstatirati, da su radnici dva mostarska komunalna poduzeća „Parkovi“ i „Komos“, već nakon samo 8 radnih dana, od kojih je jaka kiša 2 dana ometala radove – jučer u poslijepodnevnim satima - uspješno završili radove'', navedeno je u saopštenju.
''Nakon više od 10 godina institucionalne nebrige grada Mostara, nepoštivanja službenih nadležnosti, nekompetentnosti i neodgovornosti, želim reci, da me današnji odličan rezultat ispunio velikim zadovoljstvom, te se u tom smislu želim prije svega posebno zahvaliti radnicima komunalnih poduzeća „Parkovi“ i „Komos“, kao i njihovim rukovoditeljima na profesionalnosti i brzini izvršavanja preuzetih obaveza'', dodaje Sergej Sergio Šotrić. Zahvalio je načelniku Odjela za komunalne poslove Grada Mostara - Omeru Pajiću na njegovom angažmanu i zaslugama za završetak svih planiranih radova u ovoj fazi prije predviđenog roka. ''Ispunjava me ponosom i činjenica, da su dobri ljudi Mostara i prijatelji našeg projekta - obnove i trajne zaštite ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine - svaki dan rada na ovom lokalitetu, organizirali doručak za sve radnike komunalnih poduzeća „Parkovi“ i „Komos“. Njima upućujem moju duboku ljudsku zahvalnost'', rekao je Sergej Sergio Šotrić. ''Želim da podsjetim javnost, da sam prije mjesec dana izabran za predsjednika "Odbora za podršku obnove kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru", na mjesto preminulog Radmila Brace Andrića, te da sam odmah i bez oklijevanja preuzeo konkretne aktivnosti i mjere usmjerene ka realizaciji postavljenog cilja. Ovu odgovornu dužnost obavljam pro bono, a sve troškove (napr. za avionske karte i slično), koji mi nastaju tokom obavljanja ove dužnosti, snosim iz vlastitog džepa, želeći time i na ovaj način dati svoj doprinos što bržoj obnovi i trajnoj zaštiti Partizanskog spomen groblja – nacionalnog spomenika BiH'', dodao je.

Rekao je kako mu osim članova odbora u ovom poslu pomaže 20-ak kompetentnih ljudi, ali da im imena još neće otkriti. Kaže kad dođe vrijeme ta će imena sva njihova imena će biti urezana u zlatnim slovima u javni prostor. Podsjetio je na posjete Partizanskom predsjedavajućeg vijeća Ministara BiH - Denisa Zvizdića i premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića. Dva premijera su, nakon obilaska spomeničkog kompleksa, položili cvijeće i odali počast poginulim antifašistima. O ovoj posjeti, najutjecajniji elektronski mediji, novine i internetski portali, već su obavijestili javnost, prenijevši i izjave premijera, gospode Zvizdića i Novalića, da će bez odlaganja poduzeti sve mjere i inicijative iz njihove nadležnosti, kako bi se aktivirao proces obnove i trajne zaštite ovog spomeničkog kompleksa, objasnio je Sergej Sergio Šotrić. ''U radnom dijelu ove - s naše strane organizirane - posjete, premijeri Zvizdić i Novalić upoznati su s kompletnom projektnom dokumentacijom koju je pripremila Agencija „Stari grad“ Mostar, a koja sadrži i sva potrebna odobrenja i suglasnosti nadležnih gradskih i federalnih organa vlasti, što sugerira da obnova Partizanskog spomen groblja može otpočeti čim se osiguraju neophodna financijska sredstva. Na ovom sastanku, dogovoren je red poteza kako lokalnih, tako i federalnih struktura vlasti, koje će, u skorom vremenu, osigurati da se na ovom spomeničkom kompleksu što prije pokrenu radovi na obnovi i zaštiti, sve do konačnog uređenja i sanacije cijelog spomeničkog kompleksa kako bi bio vraćen gradu i građanima Mostara u punom sjaju i privlačnosti'', dodao je Šotrić . Uspješni radovi Shodno tome - 3 dana kasnije (u petak,10.11.17.) su počeli radovi 1. Faze – osnovnog grubog čišćenja ovog nacionalnog spomenika države Bosne i Hercegovine, koji su jučer uspješno završeni. ''Ovom prilikom želim još jednom javno iskazati moju duboku zahvalnost, kao i zahvalnost ostalih članova "Odbora za podršku obnove kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru", te i zahvalnost članova moga tima, predsjedavajućem vijeća Ministara BiH Denisu Zvizdiću i premijeru Vlade Federacije BiH, Fadil Novaliću, da su bez odlaganja poduzete sve mjere i inicijative iz njihove nadležnosti, želim da im se zahvalim na svesrdnoj pomoći, na koju ćemo biti upućeni sve do okončanja uspješne obnove i trajne zaštite Partizanskog spomen groblja u Mostaru'', rekao je Šotrić. ''Na svaki pokušaj ometanja, opstruiranja, usporavanja i/ili javnog difamiranja našeg rada, odgovorit ćemo snagom pravne države, u skladu s važećim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine! Na svaku ponudu aktivne suradnje, pomoći i/ili podrške našem radu, odgovorit ćemo pružanjem ruke, imajući pri tom uvijek u vidu interese države Bosne i Hercegovine'', stoji u saopšenju ''Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru'' kojeg potpisuje Sergej Sergio Šotrić . 
19.11.2017.

Partizansko: Slovenija – MostarPismo Franka Pleška, predsednika odbora AVNOJ Slovenija (ZZBNOB Slovenije) gradonačelniku grada Mostara

(prenešeno sa stranice facebook/Sladjana Marić)

Prenosim komentar Franka Pleska, na mome zidu u cijelosti:

Pise: FRANKO PLESKO

Juče sam poslao mail gradu Mostar -Opštini Mostar

Postovani Gradonačelnik grada Mostara
Javljam vam se, posto skoro svake godine posječivamo partizansko groblje u vašem gradu Mostar gde leže kostiju svih partizana iz svih republika Jugoslavije ali i kosti naši partizana iz Slovenije , koji su dali živote u raznim bitkama i bitki za oslobodjenje vašeg grada Mostar. Smatramo ,da je nedopustivo i sramno , da dozvolite huliganima i nekoj
marginalnoj grupi pod potajnim djelovanjem neoustaskih i aktualnih političkih vlast to,,i takvo stanje na jednom najljepših i največih spomenika NORa i antifašizma.To,da kada posječivamo vaš grad koji je preljep i biser na prostorima Jugoslavije, posječivamo i taj spomenik, ali posječivamo ga uz pratnju POLICIJE, jar smo imali več pretnje vaših gradjana i imamo strah ,fizičkog matretiranja i oštečenja naše imovine. !!!
Mislim ,da je krajne vreme, da grad uz pomoč same države Bosne i Hercegovine preuzme mjere zastite tog nekada bisera Jugoslavije , renovira-restaurira našu od svih tu kulturnu baštinu taj spomenik, postavi monitoring kamere i pohapsi tu bandu neoustasa i huligana i kazni ih največoj mjeri !
Vreme je, da se i vi ,vodstvo opštine otreznite i počnete razmisljati, da imate u gradu i taj spomenik, koji interesira pored vašeg prelepog grada i čuvenog kamenog mosta svetske turiste ..medju kojima je i puno turista iz Slovenije. Europa bazira na ANTIFAŠIZMU, Samo napomena : Muzej AVNOJa u Jajcu , koji je drugi najposječivani muzej u BiH u godini dana posjeti preko 14. hiljada posjetioca iz Slovenije.
U nadi za rješenje sramote vašeg grada :
Pozdrav iz Slovenije Franko Pleško predsednik odbora AVNOJ Slovenija (ZZBNOB Slovenije) to je nekadašnji SUBNOR Slovenije
Ps; U prilozi vam šaljem fotografije spomenika -vašeg i spomenika u Sloveniji
tačnije spomenik posvečen 29, Hercegovačkoj diviziji (vašim Hercegovcima koji su poginuli na oslobodjenju april -maj 1945 na oslobodjenju Slovenije i Jugoslalvije )
Mislim da komentar nije potreban.18.11.2017.

Ismail Braco Čampara - Svjedok vremena

Jedna fotografija uvjek govori više nego hiljadu riječi. Ismail Braco Čampara, svjedok vremena, oko sokolovo, tragom starih fotografija, pronalazio  je uvjek isti pogled, ili kako smo to u našim rubrikama nazivali: Na istom mjestu, sa iste pozicije.
U sjećanju!
Fotografije iz arhive cidom.org.

(spagos)
18.11.2017.

U sjećanju: Ismail Braco Čampara

18 novembar 2017

Jutros nas je zatekla žalosna vijest. Umro je naš istaknuti član, drug, dragi prijatelj, kolega, i jedan od osnivača grupe Cidom, aktivan od prvih dana djelovanja grupe, a prije svega odličan prijatelj, Ismail Braco Čampara.
Rahmet mu njegovoj dobroj duši. Nažalost, nije dočekao da ugleda našu zajedničku knjigu koja je baš jučer odštampana.


Smail Špago/Tibor Vrančić
16.11.2017.

Najpoznatija fotografija iz NOB

na Sutjesci 1943.

Snimka objavljena desetak tisuća puta u našoj zemlji i širom svijeta, u svim jugoslavenskim muzejima revolucije i po foto-dokumentacijama, dosad je bila poznata s legendama: "Borci Druge divizije", "Tifusari", "nepoznati partizani na Sutjesci", itd.
Posrijedi je ratna snimka od 9. lipnja 1943. u jeku borbe na Sutjesci. na Milinkladama, uzvišici nad Tjentištem, na kojoj se vidi skupina izmučenih, gladnih i iscrpljenih boraca. Zastali su na trenutak da predahnu između dvaju avionskih napada.
Neki od boraca sa slike, a posebno onaj koji drži konja za ular, doimaju se kao lica sa srednjovjekovnih freski. Iz pogleda im se Čita tjeskoba trenutka, grč tog vremena, užas rata.
Od njih Četvorice u prvom planu snimke, osim borca koji drži konja, najupečatljiviji je lik Čovjeka koji leži sa spokojnim izrazom lica, kao da se odmara na tratini. Do njega je borac s rukama na koljenima, zamišljen, oborena pogleda pa se Čini kao da ga se ništa ne tiče. Tu je i borac pored bukova stabla, koji se okrenuo i kao da uporno gleda u kameru, Čudeći se: "Zar sada nekome pada na pamet da snima?"
Ipak, u tom đavolskom kovitlacu povijesti bio je i jedan Čovjek s foto-aparatom, koji je mislio na povijest, da zaustavi na filmu trenutak surova rata. Bio je to Žorž Skrigin, rezervni major JNA, u Čijem stanu - u Takovskoj 12, u Beogradu - sjedimo.
- Da, da, ja sam autor te fotografije, koju sam snimio 9. lipnja 1943. na Milinkladama. A tko je na fotografiji to zaista ne znam, čak me i ne zanima. Važna mije fotografija kao dokument vremena i događaja. To nije grupna snimka za uspomenu ispod koje treba napisati da su na slici Marko, Janko, Salko... - ljuti se Skrigin zbog članka u jednom beogradskom dnevniku u kome je uz tu objavljenu fotografiju bilo zapisano daje autor "nepoznat".
Žorž Skrigin kao predratni mjastor umjetničke fotografije i koreograf zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta otišao je 1942. godine u partizane, gdje je rat proveo uglavnom kao Član Kazališta narodnog oslobođenja. Ponio je iz Zagreba u partizane i fotoaparat "Rolleiflex" proizveden 1937. s objektivom Zeiss Tesar 1:35.
- Evo, to je ta kamera. Pogledajte samo tu kožnu futrolu, više je puta šivana i krpljena, na njoj se opaža patina rata. Ovo udubljenje na strani nastalo je zato što mije kamera služila kao jastuk. Osim toga, prije spavanja sam zamotao remen od kamere oko ruku, daje za iznenadna pokreta ili povlačenja ne zaboravim... - priča Skrigin i smije se.
Iz Zagreba je ponio 30 "Agfa" filmova formata 6x6 i dvije posude s razvijaČem i fiksirom. Kasnije, kada je filmova nestalo, "snalazio se" po oslobođenim mjestima u kojima je bilo fotografa, ali mu je u nabavi filmova mnogo pomogao Moša Pijade, koji je stalno pronalazio filmove "za onog Skrigina".
Iz Zagreba je ponio 30 "Agfa" filmova formata 6x6 i dvije posude s razvijačem i fiksirom. Kasnije, kada je filmova nestalo, "snalazio se" po oslobođenim mjestima u kojima je bilo fotografa, ali mu je u nabavi filmova mnogo pomogao Moša Pijade, koji je stalno pronalazio filmove "za onog Skrigina".
Kada je 27. studenoga 1943. poginuo Ivo Lola Ribar na Glamočkom polju dok je bio u avionu na zemlji, s kojim je trebao poletjeti u Kairo, u avionu je izgorjelo i više stotina Skriginovih fotografija, što su ih Članovi naše vojne misije namjeravali predati saveznicima.
- Sve sam ratne filmove sačuvao i danas je kod mene oko 500 filmova koje gotovo ljubomorno Čuvam. Nisam ih čak htio predati ni u Vojno-historijski arhiv - kaže Skrigin.
Najviše me zanimalo pod kakvim je okolnostima snimio fotografiju o kojoj je riječ, a za koju neki sakupljači građe iz povijesti KOB-a tvrde da kao dokument dolazi po popularnosti odmah nakon Drugog zasjedanja AVNOJ-a (također snimak Skrigina) ili Titova ratnog portreta što gaje Skrigin snimio u kolovozu 1942. na Miliništu kod Glamoča.


(izvor:yugopapir)
16.11.2017.

Pozorište lutaka u Mostaru - 65 godinaNekako da smo generacija. Prvu predstavu sam gledao kad sam bio prvi osnovne, a to je bilo daleke 1957/58.

Povodom obilježavanja 65 godina postojanja i rada Pozorišta lutaka Mostar, tokom cijelog mjeseca novembra mostarski lutkari organizuju brojna dešavanja za svu djecu grada Mostara.
U ponedeljak 6. novembra gosti mostarskog pozorišta bili su članovi Hercegnovskog pozorišta i Teatar „Plus“ iz Herceg Novog, sa predstavom „Strašni razbojnik Hilperik“, koji su izveli dvije predstave.
Već sutradan, u utorak 7. novembra, u Pozorištu lutaka gostovalo je i Dečije pozorište iz Subotice sa predstavom „Ivica i Marica“ u režiji Todora Valova. U dva termina izvelo je svoju predstavu, koja je osvojila brojne nagrade na najznačajnijim međunarodnim lutkarskim festivalima.
Ljubljanski „Mini Teatar“ pod umjetničkim vođstvom Roberta Waltla, s kojim Pozorište lutaka ima dugogodišnju i izuzetno plodnu saradnju, gostuje 16. novembra u teatarskoj kući na mostarskom Brankovcu sa predstavom „Palčica“.
Nekoliko dana kasnije, 28 novembra, na našu proslavu dolaze i gosti iz zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta sa lutkarskom predstavom „Prodani smijeh“ u režiji Darka Kovačovskog. Uz to, dolaze nam i lutkari iz Gradskog kazališta lutaka Split i Gradskog kazališta lutaka Rijeka.
Glavni događaj ovogodišnje proslave je Velika izložba posvećena jubileju Pozorišta lutaka u Mostaru, zakazana za 15. novembar ove godine, koju je pripremila ranija direktorica ovog Pozorišta Ranka Mutevelić. Na ovoj jubilarnoj izložbi, koja će se održati u Centru za kulturu Grada Mostara, biće postavljen materijal iz bogatog i, u najtežim vremenima, sačuvanog arhiva ove kuće, od davne 1952. godine do danas, brojni stari dokumenti, fotografije, isječci iz štampe, scenografije i lutke. Na otvorenju izložbe će biti podijeljene diplome i zahvalnice pojedincima i organizacijama koji su pomogli rad, postojanje i razvoj ove ugledne teatarske kuće.
Uskoro će sa radom početi i Dječija lutkarska radionica u kojoj će učešće uzeti talentirana djeca iz mostarskih osnovnih škola. Radiće predstavu prema djelu Branka Ćopića „Ježeva kućica“ i, uz pomoć profesionalaca, animatora, glumaca, scenografa, kreatora lutaka, dramskih pedagoga, koreografa i muzičara, koje će angažovati Pozorište lutaka, učiti o lutkarstvu i savladavati sve tajne ove umjetnosti.
Krajem ove godine, kao finale ove velike proslave, počinje i rad na novoj premijeri Pozorišta lutaka „Punim jedrima!“ prema tekstu Teodore Popove, u režiji Elitze Petkove, gošće iz Bugarske.
U novoj 2017/2018 Pozorište lutaka u Mostaru planiri obnoviti što više predstava sa svoh repertoara. Zbog nedostatka glumačkog kadra, nastojaće zaposliti dva nova glumca/glumice kako bio kolektiv podmladili i time omogućili veći broj igranja na svojoj i drugim scenama.
Uz pomoć Grada Mostara i agencije “Stari grad” u 2018. godini u planu su i infrastrukturni projekti rekonstrukcije velike scene i administrativne zgrade, poput utopljavanja zgrada radi uštede energije, izmjena dotrajalih otvora, zamjena krovne konstrukcije, presvlačenje stolica, proširenje sjedećih kapaciteta, krečenje te izgradnja srušene radionice.
Pozorište lutaka svojim sredstvima već obnavlja glumačke prostorije, koje će biti uređene dostojno njihovoj namjeni, te radi na izmjeni starih elektroinstalacija.

(NovaSloboda.ba)
15.11.2017.

Partizansko spomenik Mostar - Radovi na čišćenju do 14. novembra 2017.

(preneseno sa Sergio Šotrić/facebook)

VAZNO!!!!! BUDI DRUGARICA-BUDI DRUG, PODIJELI POST, POMOZI U INFORMISANJU JAVNOSTI - BUDI DIO OVE AKCIJE ZA EVROPSKU BIH
OBAVJESTENJE ZA JAVNOST "Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru"/ DANASNJE FOTOGRAFIJE /
DANAS - 4. RADNI DAN - NASTAVLJENI RADOVI NA CISCENJU, KAKO BI SE MOGLO PRISTUPITI OBNOVI PARTIZANSKOG SPOMEN GROBLJA U MOSTARU (od 2006. godine nacionalsnog spomenika drzave Bosne i Hercegovine) / I danas - od ranih jutarnjih casova - radnici dva mostarska komunalna preduzeća "Parkovi" i "Komos" nastavili su (u prosli petak zapocetu) akciju čišćenja nacionalnog spomenika BiH - kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru.
Mi smo radnicima (kao i svaki dan) obezbjedili obilan dorucak. Vrijedne radnike ova dva komunalna preduzeca, mozete vidjeti i kako u pauzi zajedno doruckuju na gornjem platou kompleksa Partizanskog spomen groblja.
ZA SAMO 4 RADNA DANA (od kojih je jedan dan - juce - padala kisa) OVI VRIJEDNI LJUDI SU URADILI DOSTA POSLA - VISE NEGO STO SMO PLANIRALI. (danasnji rezultati su zabiljezeni na fotografijama).
Sutra cemo inspicirati postignuto i shodno rezultatima, dogovoriti dalje radne korake.
Radovima će biti obuhvaćeno čišćenje i odvoz smeća sa ovog lokaliteta, te kultiviranje vegetacije što je neophodno uraditi kako bi se moglo pristupiti obnovi spomeničkog kompleksa prema usvojenim projektnim fazama.
Tehnički rukovoditelj radova gopspodja Milica Dogan - inace clan "Odbora za podrsku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru" - istakla je kako će radovi potrajati 7 do 10 dana, zavisno od vremenskih prilika.
Načelnik Odjela za komunalne poslove Grada Mostara, Omer Pajić posebno ističe zajednički angažman mostarskih komunalnih preduzeća i uvjeren je da će se svi planirani radovi u ovoj fazi završiti u predviđenom roku.
"Ovo je samo prvi korak na putu do našeg konačnog cilja obnove Partizanskog spomen groblja nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. Zajednički rad radnika Parkova i Komosa pokazuje nam da svi zajedno možemo učiniti mnogo više i za Partizansko groblje i za naš grad i državu ", rekao je ovim povodom Sergej Sergio Šotrić predsjednik "Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru".
IZVOR:
Cjelokupni sadrzaj ponudjenih informacija (u tekstu i slici) ima svoje izvoriste u "Odboru za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru", koji i na ovaj nacin - transparentno, neposredno i aktuelno - zeli svoje inicijative i aktivnosti pribliziti javnosti.
Sergej Sergio Sotric
Predsjednik

Sergio Sotric / 14.11.17
15.11.2017.

Sitan znamen: Munarica i česma na Mazoljicama


Hadži Velijin mesdžid ne postoji više, a nalazio se u Mazoljicama, na uglu ulica Braće Lakišića i Knežića (bivšeg Mrakova sokaka).
Kad se ulicom Osmana Đikića s Glavne ulice (pored zgrade SDK) uspne uzbrdicom, dođe se tačno ispred ovoga mesdžida, ali jedino što se može vidjeti je visok čvrsti zid.
Inače, mesdžid je imao vitku kamenu munaricu vidljivu sa same ulice. Bila je to zadužbina nekog Velije, a o njemu nema nikakvih podataka.
Računa se da je mesdžid izgrađen još prije 1648. godine.
I mesdžid i kamena munarica su srušeni 1950. godine i na njenim temeljima izgrađena je stambena kuća.
Ali, nije srušena jedino munarica.
Baš u samom zidu mesdžida bila je postavljena 1905. godine i jedna od brojnih javnih česmi. Imala je kamenu podlogu, a demontirana je 1960. godina.
Priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago
(Novasloboda.ba)

(iz arhive cidom.org)
12.11.2017.

Konstituisan odbor za obnovu i revitalizaciju Partizanskog spomenika u Mostaru


Antifašisti regije

Konstituisan odbor za obnovu i revitalizaciju Partizanskog spomenika u Mostaru

11. novembra 2017.

Odbor za obnovu i revitalizaciju Partizanskog spomenika, kojeg je ljetos formiralo Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar, konstituisan je danas u Mostaru
Odbor predvodi Raif Dizdarević bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ koji je bio spriječen da prisustvuje konstituisanju.

Sead Đulić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar kazao je u uvodu da namjera ovog odbora nije u tome da se oni bave samom gradnjom.

"Ne želimo da se mi bavimo nabavkama kamena, raspisivanjem tendera i slično, naša funkcija je da pokrenemo priču o antifašizmu u gradu i državi u kojoj je previše fašističkih pojava, da skrenemo pažnju na Partizansko groblje, da vršimo pritisak na institucije države kojima je zakonska obaveza da urade i zaštite taj prostor koji je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine", kazao je Sejo Đulić.

Odbor će u isto vrijeme lobirati kod domaćih i međunarodnih finansijskih institucija, donatora i fondacija koje imaju novac za slične projekte.

"Želimo da pomognemo autoritetom pojedinaca, ali i kolektivnim autoritetom koji će ti pojedinci zajedno imati. Drugo, odbor je regionalnog karaktera, nije on mostarski i samo bosanskohercegovački, već je ideja da ovo remek djelo Bogdana Bogdanovića bude početak jedne velike regionalne priče o zaštiti antifašističkih obilježja na teritoriju država nastalih raspadom Jugoslavije", dodao je Đulić.

Đulić smatra da antifašističku priču, kojom se svi civilizirani ljudi na svijetu ponose, treba vratiti na političku i društvenu scenu, jer kod nas historija prestaje s 1941. godinom.

"Onda je lako trovati djecu praveći od fašista antifašiste, dizati drugačija obilježja. Mladi nisu krivi, vrh države je kriv što je situacija danas ovakva i što je stanje na Partizanskom groblju takvo kakvo je", zaključio je Sejo Đulić.

U odsustvu Raifa Dizdarevića sastankom je predsjedavao dr. Bakir Nakaš, predsjednik Saveza antifašista i boraca NOB-a BiH koji je kazao kako je Partizanski spomenik u Mostaru bolna tačka naših antifašista.

"Ovakav jedan objekat koji zaslužuje dužnu pažnju po svim aspektima danas se nalazi u jadnom stanju, a ono je takvo zbog situacije u kojem se nalazi grad Mostar. Sve loše što se u Mostaru dešava odražava se i spomeniku. Nažalost u vremenu jačanja fašističkih ideja, mi danas imamo snage koje su prisutne i kojima nije stalo da jedan ovakav objekat ima takav značaj i on se iz godine u godinu skrnavi", kazao je Nakaš.

SABNOR BiH želi da akcija koja popirma organizovane oblike zaživi u punom sjaju i da se pokrenu svi oni relevantni faktori koji mogu poboljšati stanje ovog vrijednog spomen obilježja.

"Prvenstveno se to odnosi na lokalne vlasti, ali i one kantonalne i entitetske. Nama je drago i iznenadili smo se su sa vrha Federacije BiH i države upriličili posjetu dva premijera i eto možda je i to jedan od znakova da se stvari mijenjaju te da i ovih koji su na vlasti, a do sada nisu pokazivali preveliki interes shvate da vrijednosti antifašističke borbe koje se ogledaju o ovom spomeniku i danas jako važne", dodao je Bakir Nakaš.

Nakaš je naglasio i da je bitna promjena svijesti naših ljudi prema ovom objektu te da stanje Spomen obilježje Vrace u Sarajeva nije mnogo bolje i da je ono postalo leglo narkomanije i ljudi kriminalnog miljea.

Članovi Odbora za obnovu i revitalizaciju Partizamnskog spomen-groblja u Mostaru:

1. Raif Dizdarević, bivšipredsjednik Predsjedništva SRBiH, bivši Predsjednik Skupštine SFRJ, bivši ministar vanjskih poslova SFRJ i bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ
2. Dr. Bakir Nakaš, infektolog
3. Akademik Ivan Štraus, arhitekta
4. Dr. Latinka Perović, istoričar
5. Akademik Slavo Kukić, sociolog
6. Prof. dr. Miodrag Živanović, filozof, esejist, publicist
7. Prof. dr. Žarko Korać, političar
8. Prof. dr. Hrvoje Klasić, istoričar
9. Dr. Selma Jakupović, anesteziolog
10. Dr. Aner Žuljević, ekonomist
11. Prof. dr. Elbisa Ustamujić, univerzitetski profesor
12. Dr. Milojka Nadaždin, agronom
13. Prof. dr. Nerzuk Ćurak, univerzitetski profesor, esejist, publicist
14. Dr. Goran Karanović, pravnik
15. Dr. Dragan Markovina, istoričar
16. Dr. Izudin Pintul, urolog
17. Prof. dr. Zdravko Grebo, univerzitetski profesor
18. Prof. dr. Husnija Kamberović, istoričar
19. Dr. Ivan Ristić, Wissenschaftlicher Mitarbeiter/Kurator Leopold Museum - Privatstiftung
20. Docent dr. Edin Čolaković, ekonomista
21. Dragi Žujo, ekonomista
22. Mr. Milan Račić, pravnik
23. Mr. Jasmin Branković, pravnik
24. Mr. Selim Bešlagić, političar
25. Mr. Mladen Ćavar, političar
26. Mensur Seferović, učesnik NOR-a, publicista
27. Danilo Škorja, borac 3. prekomorske brigade koja je učestvovala u
oslobađanju Mostara 14. februara 1945. godine
28. Zoran Pusić, profesor
29. Branko Lukovac, diplomat
30. Mr. Bogić Bogićević, političar
31. Mr. Bojan Spasojević, magistar poljoprivrede, odsjek: floristika i pejzažno oblikovanje
32. Nenad Čanak, političar
33. Vehid Šehić, pravnik
34. Aleksandar Popov, direktor centra za regionalizam Novi Sad
35. Nermin Nikšić, pravnik, političar
36. Željko Komšić, pravnik, političar
37. Vesna Šunjić, biznis menadžer
38. Zlatko Dizdarević, diplomata
39. Erik Fabijanić, političar
40. Slobodan Simović, potpredsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore
41. Mišo Marić, publicista
42. Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica lista "Oslobodjenje"
43. Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH
44. Igor Galo, glumac
45. Milan Gorjanc, član GO ZZB Slovenije
46. Slobodan Popović, političar
47. Dino Mustafić, reditelj
48. Aleksandar Žolja, NVO aktivista
49. Sead Đulić, reditelj
50. Saša Magazinović, političar
51. Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, političar, pravnik
52. Lana Prlić, političar
53. Svetozar Pudarić, arheolog
54. Zoran Mikulić, pravnik
55. Edin Zagorčić, političar
56. Vesna Saradžić, političar
57. Nijaz Skenderagić, biznis menadžer
58. Miralem Đajo, aktivista UABNOR-a
59. Jusuf Obradović, advokat
60. Mahmut Trčalo, političar
61. Muzafer Šehović, političar
62. Muhamed Voloder, pravnik
63. Slobodan Andrić, aktivista UABNOR-a
64. Šemsudin Omeragić, arhitekta
65. Safet Nožić, aktivista UABNORA-a
66. Milovan Mišo Rupar, aktivista UABNOR-a
67. Salih Alikalfić, biznismen
68. Mustafa Polutak, general u penziji
69. Faruk Ćupina, advokat
70. Sead Ćišić, aktivista UABNOR-a
71. Zlatko Šoše, član porodice poginulog borca pokopanog na Partizanskom spomen-groblju
72. Zijat Mušić, političar
73. Boro Bjelobrk, dipl.ing. elektrotehnike


(klix.ba)
11.11.2017.

Sastanak Odbora za obnovu i revitalizaciju Partizanskog spomen groblja u Mostaru
U subotu 11. novembra, sa početkom u 12 sati, u Kongresnoj dvorani hotela “Bristol” održaće se konstituirajuća sjednica Odbora za obnovu i revitalizaciju Partizanskog spomen groblja, što ga je još ljetos formiralo Udruženje antifašista i boraca NOR – a Mostar.
Odbor čini sedamdesetak uglednih, prije svega antifašista, a onda značajnih stručnjaka u svojoj oblasti i društveno angažovanih pojedinaca. Predsjednik Odbora je Raif Dizdarević, bivši predsjednik Predsjedništva SR BiH, bivši predsjednik Skupštine SFRJ, bivši ministar vanjskih poslova SFRJ i bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ.
Uloga Odbora je stvaranje pozitivne klime, ne samo u Mostaru, nego i šire, za reafirmaciju antifašizma kao civilizacijske tekovine koju baštinimo i sa kojom se možemo i moramo ponositi. Promjena shvatanja antifašizma i razumijevanje neofašističkih pojava stvaraće pozitivne pretpostavke za očuvanje postojećih, ali i za obnovu oštećenih i uništenih antifašističkih obilježja, ne samo u Mostaru, nego i na prostoru bivše zajedničke nam države. U tom smislu, Odbor čine pojedinci iz čitave regije. Naravno, Odbor će vršiti kontinuirani pritisak na sve nivoe vlasti u državi da izvršavaju svoju zakonsku obavezu i Partizanskom spomen groblju u Mostaru, Nacionalnom spomeniku BiH, posvete dužnu pažnju i vrate ga u prvobitno stanje.
Odbor će lobirati, kako u BiH, tako i u svijetu, da se obezbijedi sve što je potrebno da bi ovo remek djelo graditeljske baštine autora Bogdana Bogdanovića zasijalo u punom sjaju, saopšteno je iz UABNOR-a Mostar.
(NovaSloboda.ba)
10.11.2017.

Počeli radovi na obnovi Partizanskog spomen-groblja u Mostaru

Čišćenjem pristupnog ulaza, jutros su počeli radovi na obnovi Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, djelo ahitekte Bogdana Bogdanovića, izgrađenog 1965. godine u čast poginulim mostarskim partizanima i antifašistima tokom NOB-e.
Partizansko spomen-groblje, jedan od simbola grada na Neretvi i jedan od najljepših arhitektonskih zdanja posvećenih antifašistima u Evropi, devastiran je tokom posljednjeg rata, ali i u postratnom periodu.
Partizansko spomen-groblje u Mostaru proglašeno je 2006. godine nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
(NovaSloboda.ba)
10.11.2017.

Posjeta Partizanskom groblju u Mostaru


Sa stranice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine

06 Nov 2017

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetili su danas Partizansko groblje u Mostaru gdje su izrazili nezadovoljstvo jer se ovaj nacionalni spomenik nalazi u jako lošem stanju te poručili da se mora više starati o njemu.

- Ovaj spomenik ima višestruke vrijednosti, a dizajnirao ga je i osmislio jedan od velikana arhitekture Bogdan Bogdanović koji je bio veliki arhitekt i čovjek - kazao je Zvizdić novinarima.

Rekao je da očekuje da svi nivoi vlasti pomognu zaštiti, očuvanju i rehabilitaciji spomenika.

- Ovdje leže mladi ljudi koji su dali živote u borbi protiv fašizma i to se nikada ne smije zaboraviti da ne bi i buduće generacije počele zaboravljati ono što se desilo prije 20-ak godina - istakao je Zvizdić.

Poručio je da će pružiti značajnu podršku da radovi na rehabilitaciji Partizanskog groblja u Mostaru počnu što prije.

- Uradit ćemo to da buduće generacije nađu izvor i nadahnuće da je fašizam zlo i da se protiv njega uvijek mora boriti, i da zlo nikada ne može pobijediti dobro - naglasio je Zvizdić.

Premijer Novalić je kazao da je ovaj spomenik jedan od najmonumentalnijih u Federaciji BiH te da predstavlja znak trajne opredijeljenosti Mostara prema antifašizmu.

- Spomenik je potpuno zapušten, došli smo da vidimo kako da makar uži kompleks od 5.000 kvadratnih metara vratimo u funkcionalnu upotrebu - istakao je Novalić.

Poručio je da je zakonska obaveza brinuti o spomenicima te da Partizansko groblje u Mostaru podsjeća na sve poginule u borbi protiv fašizma u Evropi i svijetu.

Naveo je da će se pokušati doći do dugoročnog rješenja jer je spomenik već jednom saniran, iako to njegovo stanje ne pokazuje.

- Ovo nije pitanje politike. Ovaj spomenik podjednako pripada svim Bosancima i Hercegovcima bez obzira na nacionalnu i stranačku pripadnost - poručio je Novalić s ovog spomenika.

http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/aktuelno_v2.php?akt_id=6791

(fbih)


09.11.2017.

Obilježena 24. godišnjica rušenja Starog mosta
U Mostaru je danas obilježena 24. godišnjica rušenja Starog mosta, jednog od simbola grada. Uz zavijanje sirene, iz ruku stotine učenika osnovnih škola  u Neretvu su bačeni ljiljani, a svoj obol dao je i Semir-Miro Kazazić, skokom na noge.
Granatiranje kamenog ljepotana HVO je počeo je 8. novembra, a dan kasnije, granata ispaljena na mjesta Stotine na Čekrku, srušila je Stari most, koga je mimar hajrudin sagradio 1567. godine.
Naredbu za rušenje izdao je zapovjednik HVO Slobodan Praljak, kome će presuda u predmetu “Prlić” i ostali” biti izrečena 29. novembra pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu
Stari most je obnovljen 4. jula 2004. godine, a godinu dana kasnije uvršen je na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.
Kao i svih ranijih godijna, obilježavanju rušenja Starog mosta nije prisustvovao niko iz Gradske uprave Mostara.
(NovaSloboda.ba)
09.11.2017.

9.11.1993 - 9.11.2017


(cidom.org)


08.11.2017.

Sitan znamen: Carski vinogradi


Nakon dolaska, austrougarska vlast pokušava unaprijediti hercegovačko vinogradarstvo i vinarstvo, te 1886. godine osniva vinogradarsko-voćarsku stanicu u Gnojnicama.
Izabiru se žilavka i blatina kao optimalne sorte ovoga podneblja, a koje se trebaju poboljšavati u budućnosti.
Ovdašnji vinari počinju školovati svoju djecu u čuvenoj vinogradarsko-vinarskoj školi u Klosterneuburgu, sjevernom predgrađu Beča i tako se kvalitet ovdašnjih vina podiže na zavidan nivo, pa se ova dva vina počinju piti i po carskim dvorovima širom Evrope pa i Japana.
Stoga i vinograde u Gnojnicama narod počinje nazivati Carskim.
Kao nijemi spomen procvata hercegovačkog vinogradarstva stoji i danas ulazna kapija Carskih vinograda u Gnojnicama, jednostavno klesana od miljevine.
PrirediliIsmail Braco Čampara Tibor Vrančić / Smail Špago
(Novasloboda.ba)
07.11.2017.

Zvizdić i Novalić posjetili kompleks Partizanskog spomen groblja u Mostaru


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić, zajedno sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjednikom Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja Sergejem Sergiom Šotrićem obišao je danas u Mostaru devastirani kompleks Partizanskog spomen groblja, saopšteno je iz Službe za informisanje VM BiH.
Tokom obilaska, predsjedavajući Zvizdić je rekao da je ovaj spomenik borbe protiv fašizma jedan od simbola grada na Neretvi, ali da je trenutno stanje u kome se groblje nalazi u potpunoj suprotnosti s onim zbog čega je i sagrađeno.
„Moram kazati da je zaista prvi utisak tuge i velikog razočaranje da se graditeljska cjelina i jedan od najznačajnih i najljepših ambijentalnih spomenika, ne samo na područu BiH, nego i bivše Jugoslavije nalazi u ovakvom stanju“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić nakon posjete Partizanskom spomen obilježju u Mostaru.
Predsjedavajući Zvizdić je istakao da se radi o jednoj izvanrednoj građevinskoj cjelini, ambijentalnom i memorijalnom kompleksu, s istorijskom, simboličkom i estetskom vrijednošću, a koji je dizajnirao i osmislio Bogdan Bogdanović, velikan arhitekture i ubranizma na našim prostorima.
„Bogdanović, osim što je bio velikan graditeljstva, bio je jedan veliki čovjek koji je, kada je krenulo hegemonističko ludilo na području bivše Jugoslavije, zbog sukoba sa Miloševićem napustio Beograd i otišao živjeti u Beč“, kazao je Zvizdić.
Dakle riječ o jednom izuzetnom umjetničkom djelu, dodaje predsjedavajući Zvizdić – jednom od dvadeset ovakvih koji će svi zajedno biti tretirani kao nacionalni spomenici UNESCO-a. Naglasio je da će nastojati da državni nivo vlasti bude uključen u proces obnove spomenika.
„Ova graditeljska cjelina proglašena je nacionalnim spomenikom BiH i nalazi se pod adminastrativnom zaštitom Federacije BiH, i očekujem da svi nivoi vlasti, Grad Mostar i FBiH, a ja ću svakako vidjeti da u to bude uključen i državni nivo u cilju zaštite, očuvanja i rehabilitacije ovog izuzetnog spomenika koji ima simboličku i historijsku vrijednost“, rekao je Zvidić.
On je podsjetio na istorijski, simbolički i kulturološki značaj spomenika.
“Ovdje leže mladi ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma i to nikad ne smijemo zaboraviti. Ne smijemo zaboraviti našu slavnu prošlost, da ne bi neke buduće generacije počele zaboravljati ono što se desilo prije dvadesetak godina na našim područjima. Taj fašizam je ponovljen na prostoru BiH i ponovo su se Mostarci, Bosanci i Hercegovci, borili protiv fašizma. Moramo imati potpuno razumijevanje prema takvim istorijskim događajima, moramo jasno podcrtati da su u Bosanci i Hercegovci uvijek bili protiv fašizma i da to jeste habitus ovih prostora, i to mora kroz ove i spomenike iz prošlog rata biti sačuvano i zaštićeno, te na ispravan način biti postavljeno kao izvorište edukacije i saznanja iz prošlosti za budućnost budućih generacija Bosanaca i Hercegovaca“, rekao je Zvizdić.
„Zbog toga, hvala organizatorima koji su pozvali premijera Novalića i mene da danas posjetimo ovaj memorijalni kompleks. Odlazimo na neki način tužni zbog stanja u kome se spomenik nalazi, ali svakako ćemo se značajno posvetiti ovome pitanju, kako bi brzo krenuli startni radovi koji će označiti početak rehabilizacije ovoga spomenika na komw će buduće generacije naći izvor spoznaje da je fašizam zlo, da se protiv fašizma treba boriti uvijek kao što je to bilo prije 70 godina i kao što je to bilo prije 25 godina“, dodao je on. „Nikada se ne može pobijediti dobro. Bosna i Hercegovina a pogotovo Mostar uvijek su bili mjesto civilizacijskog razmišljanja, mjesto slobodarskoga duha i kao što je Bogdan Bogdanović rekao – da mu je ovo jedan od najtežih zadataka – jer raditi u Mostaru znači imati velike obzire prema gradu koji je jedna materijalna vrsta sedimenta običaja, tradicije, civilizacijskih vrijednosti i zbog toga svi elementi ovog spomenika nemaju nikakve ideološke elemente, oni su prije svega odraz autohtonosti ovog područja, ali i slobodarskog duga ovih ljudi“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.
Predsjedavajući Zvizdić je pozvao gradske vlasti Mostara da učestvuju u procesu obnove.
„Na neki način, Federacija će biti lider u tome procesu ali svi ćemo se pobrinuti da ovaj spomenik u narednom periodu vrati svoj prvobitni izgled, a ja posebno pozivam gradske vlasti Mostara  da učestvuju zajedno sa nama u budućim projektima koji će se realizovati“, zaključio je Zvizdić.

(NovaSloboda.ba)
03.11.2017.

Novo ruho za Stjepan-grada u Blagaju

(tekst koji slijedi objavljen je u Oslobođenju od 31. oktobra 2017, autor Adnan Demić)

U fokusu projekta RiTour koji je u prošloj sedmici predstavljen i u Mostaru, biće Blagaj, tačnije, tvrđava Stjepan-grad, koja je 2003. proglašena nacionalnim spomenikom naše zemlje. U sklopu projekta, planirana je izgradnja infrastrukture za posjetioce, preciznije, uskoro će biti uređena staza prema Stjepan-gradu koja će uz zaštitnu ogradu biti i osvijetljena, kao i vidikovac, budući da se s tvrđave pruža fascinantan pogled prema Blagaju, dolini Neretve i rijeci Buni.

Promocija države

Planirano je i postavljanje interaktivnog turističkog info-panela, a novac iz evropskih fondova bit će iskorišten za izradu studije o potencijalu i turističkoj valorizaciji kule. Uz Grad Mostar, u projektu učestvuje i Turistička zajednica HNK-a, koja u sklopu projekta namjerava organizovati i ribarski kup na rijeci Buni, po uzoru na kupove u Solinu i Podgorici koji su sa Mostarom dio projekta prekogranične saradnje. Projekt finansira Evropska unija u okviru Interring IPA programa prekogranične saradnje BiH, Hrvatske i Crne Gore, a ukupna vrijednost je 840.000 eura. Za realizaciju su potrebne dvije godine, a implementacija je počela početkom jula ove godine. Zadovoljstvo projektom ne kriju u Turističkoj zajednici HNK-a, čiji je potpredsjednik Semir Temim rekao da je projekt snažna promocija i kantona i države Bosne i Hercegovine.
Osim navedenog, u planu je i izgradnja šetališta koje će se pružati duž lijeve obale rijeke Bune, a koja će osim odmarališta za turiste-šetače, poslužiti i ribarima koji će u sklopu šetališta dobiti tri ribarska mjesta uz nezaobilazni rekreacioni centar Bunica.

Bez žičare

Vrijedi također spomenuti da je Agencija Stari grad Mostar nedavno donijela odluku o poništenju postupka javne nabavke za izradu glavnog projekta s revizijom žičare koja bi išla do utvrde Stjepan-grad. Kako je navedeno, razlog poništenja javne nabavke je taj što do utvrđenog roka na adresu nije stigla nijedna ponuda. Podsjećamo, Agencija Stari grad u maju je pokrenula postupak javne nabavke usluga za izradu glavnog projekta žičare, ali se donedavno niko od izvođača nije javio na poziv. Dosad je urađeno nekoliko projekata konzervacije i restauracije zidina ove utvrde, a nedavno je postavljena i rasvjeta.
Adnan Demić

(oslobodjenje)
01.11.2017.

Sitan znamen: Česma pod košćelom


Čuveni mostarski dobrotvor Ibrahim-efendija Roznamedžija je između 1620. godine i 1637. godine podigao u Mostaru džamiju, a pored džamije medresu (vjersku školu), u čijoj je avliji podigao i šadrvan, te proširujući već postojeći vodovod s Djevojačke vode doveo vodu.
Premda mnogobrojni izvori navode da je Roznamedžija doveo vodu u svoju džamiju iz Radobolje (glinene i drvene cijevi su išle preko Starog mosta), uzimajući prirodan pad vode koja je tako stvarala pritisak, to nije bilo moguće izvesti iz jednostavnog razloga što je nadmorska visina Roznamedžijine džamije (59,90 m nad morem) viša od vrha Starog mosta (57,60 m).
Da bi do ove česme bila dovedena voda, moralo se spojiti na glavni vod Glavnom ulicom, pa je u tu namjenu prokopan Haljevečev sokak (danas Huse Maslića ulica), koji je prolazio kroz harem Husein Hodžine džamije do Glavne ulice.
Vremenom je kod česme izrasla košćela, pa je i česma dobila naziv „pod košćelom“. Tako je i danas zovu premda stare košćele više nema. Česma je vremenom mijenjala kamenu ornamentiku, ali je i danas u upotrebi.
PrirediliIsmail Braco Čampara Tibor Vrančić / Smail Špago
(Novasloboda.ba)