200 godina ‘Tihe noći’

Božićna pjesma "Tiha noć, sveta noć" nastala u decembru 1818. slavi ove godine dvjestotu godišnjicu postojanja, a pjeva se na gotovo svim jezicima i na svim kontinentima.
Vrhunac proslave dvjestote godišnjice "Tihe noći" bit će na Badnjak kada će se pjesma izvesti ispred kapele u selu Oberndorfu, blizu Salzburga.
Tu je 24. decembra 1818. izvedena prvi put a tokom vremena je postala božićna himna. Tada je na mjestu današnje crkve bila kapela.
"Ove godine očekujemo oko 6.000 ljudi na božićnom bdjenju, a obično ih bude 3.000 do 4.000", rekao je za AFP Clemens Konrad, direktor tamošnje turističke zajednice.
Oberndorf, kao i čitav Salzburg, gdje su i druga mjesta povezana s nastankom pjesme, ovih mjeseci ugošćuju niz manifestacija poveznih s proslavom godišnjice za koju je poziv upućen i papi Franji.
Autor teksta, austrijski sveštenik Joseph Mohr (1792 – 1848), nije mogao ni zamisliti da će ta umirujuća pjesma nastala u vrijeme kada su u Evropi tek završili napoleonski ratovi, doživjeti takav uspjeh.
Muziku za pjesmu sa šest strofa napisao je učitelj Franz Xaver Gruber (1787 – 1863) koji je bio i orguljaš u crkvi u Oberndofrtu. Danas se izvode samo tri strofe pjesme
Prve engleske verzije teksta ("Silent night") zapažene su već sredinom 19. stoljeća. Od tada je "Tiha noć" prevedena na gotovo tristo jezika i narječja, a najviše su je pronijeli svijetom kršćanski misionari. 1839. godine pjesma je stigla do New Yorka, a 1935. je američki pjevač Bing Crocby od nje napravio hit.
U Austriji je pjesma od 2011. godine proglašena kulturnim nasljeđem pod zaštitom Unescoa.
"Tihu noć" su pjevale brojne zvijezde, Aretha Franklin, Elvis Presley, Justin Biber, Celine Dion, lutke iz Muppet Showa, a lista interpretatora svake godine postaje sve duža.
(bild)


Komentariši